Valikko 7 / 2017

Teippauksesta apua vammoihin

Viime vuosien aikana perinteisen ja monelle tutun urheiluteippauksen rinnalle on ilmestynyt eri väreissä loistavat kinesioteippaukset. Näitä värikkäitä teippejä voi nähdä niin kuntoliikkujien kuin myös huippu-urheilijoiden ihoilla. Teippauksia voi periaatteessa tehdä kuka tahansa, mutta kukaan ei ole seppä syntyessään. Eri teippaustekniikoihin ja teippimateriaaleihin kannattaa ensiksi tutustua ammattilaisen opastuksessa ja käytännönharjoitteiden kautta.

Erilaisia tapaturmia, kuten nyrjähdyksiä tai venähdyksiä, voi sattua milloin vain. Jos vammaa osataan hoitaa heti oikealla tavalla ja ripeästi, ei vamma pääse kehittymään välttämättä pahaksi.

-Olisi tärkeää, että jokaisessa joukkueessa olisi henkilö, joka osaisi toimia tilanteen vaativalla tavalla, toteaa naisten korisliigassa Hyvinkään Pontevassa toimiva fysioterapeutti Tiina Hupli-Rooke. Tämä on urheilijan ja myös koko joukkueen etu. Urheilijan arkea auttaa myös se, että vanhaan vammaan saa asiantuntevaa teippausapua läheltä eikä teipattavaksi tarvitsisi lähteä muualle, hän lisää.

Kinesio- vai urheiluteippaus?

Hupli-Rookella on usean vuoden kokemus alaltaan sekä urheilu- ja kinesioteippauksista. Hänen mukaansa molemmissa teippaustyyleissä on omat hyvät puolensa ja tästä syystä on hyvä ymmärtää molempia tekniikoita ja niiden eroja.

-Perinteisen kovan urheiluteipin idea on rajoittaa vammautuneen alueen liikettä. Kinesioteippauksella puolestaan ei poisteta liikettä vaan haetaan sille oikeaa linjaa ja lievennetään liikkumisesta aiheutuvaa kipua. Kinesioteippauksella voidaan vaikuttaa myös turvotukseen ja aineenvaihduntaan vamma-alueella, Hupli-Rooke kiteyttää.

Nykyisin myös verkosta löytyy monenmoista ohjetta eri teippaustyyleihin. Hupli-Rooke toivoo ihmisten tiedostavan, että aluksi oppia kannattaa kuitenkin hakea muualta.

Hän kannustaakin kaikkia valmentajia ja huoltajia tutustumaan molempiin teippaustapoihin. Syksyllä hän kouluttaa ESLUlla kolme teippauskoulutusta.

-Koulutuksissani oppii varmasti valitsemaan kumpi teippaus kannattaa valita, Hupli-Rooke toteaa iloisena.

* * * * * * * *

ESLUn käytännönläheiset koulutukset antavat hyvät valmiudet kinesio- ja urheiluteippauksen perusteiden oppimiseen.  Tervetuloa!

Kinesioteippauksen perusteet
Torstai 14.9.2017 klo 17.30–20.30
Tiistai 21.11.2017 klo 17.30–20.30

Koulutuksen keskeiset teemat
-    Kinesioteippauksen periaatteet
-    Mahdollisuudet urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa
-    Käytännön esimerkit ja harjoitteet

Urheiluteippauksen perusteet
Torstai 28.9.2017 klo 17.30–20.30

Koulutuksessa käydään läpi urheiluteippauksen perusteiden teoriaa sekä käytännön esimerkkejä ja harjoituksia. Lisäksi koulutuksessa tutustutaan urheiluvammojen välittömään ensiapuun ja ensihoidon periaatteisiin.

Koulutuksen keskeiset teemat
-    Urheiluvammojen ensiapu
-    Teippauksen ja sidonnan perusteet
-    Käytännönharjoitukset (nilkka, polvi, ranne ja sormet)

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija