Valikko 8 / 2017

Antti Blom riemuitsee toimivasta yhteistyöstä liikunnan eteen

Yksi Liikkuvan koulun perusajatuksista on yhdistää verkostoja keskenään. Näin hyvät ideat ja kokemukset tulevat jakoon ja ne voidaan ottaa huomioon omaa toimintaa kehitettäessä. Monen Liikkuvan koulun -toiminnan vahvuutena onkin verkostomainen työskentelytapa. Liikkuva koulu -ohjelman ohjelmanjohtaja Antti Blom vastasi syyskuun Mistä tuulee? -kysymyksiin.

Mikä sinua juuri nyt ihastuttaa?

Liikunnan edistämisen saralla on tapahtunut ja tapahtumassa hienoja asioita. Henkilökohtaisten työtehtävien suhteen Liikkuva koulu etenee hienosti. Kiitos siitä kaikille yhteistyökumppaneille. Lasten ja nuorten liikuntatutkimuksessa useat tutkijat ovat ”yhdistäneet voimansa” ja yhteinen iso tietokanta on muodostumassa lasten ja nuorten liikunnasta. Kiitos tutkijoille ja Paajasen Minnalle sen prosessin läpiviennistä. Koulujen ja urheiluseurojen yhteistyössä on tapahtunut valtavaa edistymistä Liikkuvan koulun seitsemän vuoden elinkaaren aikana. Ohjelman väliraportin mukaan 50 % kyselyyn vastanneista kouluista toteutetaan kerhotoimintaa liikunta- tai urheiluseuran toimesta. Kiitos siitä kouluille ja heidän kumppanuusseuroilleen. Kouluissa on rakenteilla paljon uusia toimintatapoja. Opetussuunnitelma vie opetusta uuteen suuntaan, Move-järjestelmä on otettu käyttöön ja digitaalisten teknologioiden haltuunotto tuo monia mahdollisuuksia oppilaiden arkeen. Olemme murroksen kynnyksellä ja näyttää siltä, että kouluista voi muodostua viihtyisiä, monenlaisen toiminnan keskuksia lapsille.
 
Mikä sinua juuri nyt vihastuttaa?

Nyky-yhteiskunnan mustavalkoisuus. Asiat tuntuvat olevan joko tai – aina toisiaan vastaan. Sosiaalisen median luoma – samoin ajattelevien – kupla ja lyhytjännitteisyys toimivat tässä kiihdyttimenä. Vastakkainasettelu yhteiskunnassa jakaa ihmisiä eri leireihin isoissa periaatteellisissa asioissa, mutta pätee myös liikunnan edistämiseen. Jonkin asian edistämisen tai edistymisen halutaan monesti nähdä olevan joltain toiselta asialta pois. Emme pysty iloitsemaan vilpittömästi esimerkiksi joidenkin urheilulajien menestyksestä, jos se ei ole se laji, jota itse kannatamme. Minusta olisi hienoa, jos voisimme olla iloisia jokaisesta kansalaisesta joka aloittaa aktiivisen elämäntavan tai jokaisesta urheilijasta, joka saavuttaa menestystä tai tekee hienon tuloksen oman lajinsa kisoissa.
 
Kenelle haluaisit lähettää terveisiä?

Siilinjärven Ahmon koulun liikunnanopettajalle Mikko Perttinälle. Mikko oli Liikkuvan koulun ”pioneerejä” ja mukana pilottivaiheen alusta lähtien 2010. Sittemmin viime vuosina Siilinjärvi taisi kuntatasolla vähentää painotustaan Liikkuvan koulun suuntaan ja samalla Mikkokin hävisi vähän taustalle Liikkuvan koulun verkostoista. Olisi mukava kuulla – näin koulupäivän aktivoimisen merkeissä – mitä uusia ideoita hänelle on viimeisten vuosien aikana virinnyt.

Liikkuvasta koulusta voit lukea lisää Liikkuva koulu -verkkosivuilta.