Valikko 9 / 2017

Tehokkaampaa lihashuoltoa HighRoller-putkirullalla

Fyysisessä harjoittelussa on kyse suorituskyvyn parantamisesta elimistön rasittamisen ja järkyttämisen kautta. Harjoitusmäärien ja intensiivisyyden kasvaessa lihashuollon ja palautumisen merkitys kasvaa. Lihashuollolla tarkoitetaan kaikkia aktiivisia ja passiivisia toimenpiteitä, joilla nopeutetaan fyysistä ja psyykkistä palautumista sekä ennaltaehkäistään urheiluvammoja. HighRoller perustuu perinteiseen putkirullaukseen ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia kehonhuoltoon.

Lihas- ja kehonhuolto tulee nähdä kokonaisuutena, joka rakentuu monipuolisesta harjoittelusta, levon ja rasituksen oikeasta suhteesta, lihastasapainosta, ravinnosta sekä venyttelystä, hieronnasta ja verryttelystä. Tavallisesti fyysisestä harjoittelusta aiheutuvat kivut johtuvat lihaskalvojen kireydestä ja jumiutumisesta. Putkirullaus on useiden tutkimusten mukaan yksi tehokkaimmista tavoista palautua kuormittavasta harjoittelusta ja tarjoaa keinon lihaskalvojen liikkuvuuden lisäämiseen sekä kireyksien avaamiseen.

Putkirullailu perustuu faskian hierontaan ja dynaamisen liikkuvuuden kehittämiseen. Sillä voidaan tehostaa verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa ja pehmittää pehmytkudoksia. Tavoitteena on palauttaa lyhentyneet lihakset normaaliin pituuteen sekä parantaa liikkuvuutta ja kehon taloudellisuutta. HighRollerin tehokkuus verrattuna tavalliseen putkirullaan perustuu harjoitusasentoihin, koska ylimääräistä energiaa ei kulu hankalien harjoitusasentojen ylläpitoon. Luonnollisessa asennossa lihaksisto rentoutuu ja on vastaanottavaisempi lihashuollolle eikä tarpeetonta painetta tai kipua kohdistu muihin lihaksiin.
 

Vinkkejä HighRollerin käyttöön:

  • Rulla pyörii akselinsa ympäri nopeasti, joten tee liikkeet hallitusti ja rauhallisesti
  • Kohdista paine rullaan suoraan ylhäältä, jolloin paineen sääteleminen on helpompaa ja vaikutus lihaskalvoihin tehokkaampaa
  • Pidä rullattava lihas rentona, koska lihaskalvon jännittyessä rullauksella ei saada toivottua vaikutusta
  • Hengitä rauhallisesti, jotta keho rentoutuu
  • Säätele painetta rullaamalla kohti sydäntä uloshengityksen ja poispäin sydämestä sisäänhengityksen aikana
  • Vältä liiallista kipua, koska jännittyneessä tilassa keho ei vastaanota rullailun hyötyjä
     

Lihashuollosta ja palautumisesta puhuttaessa on korostettava, että lihashuoltoa ei tule mieltää pelkäksi hieronnaksi. Hieronnan merkitystä osana kehonhuollon kokonaisuutta ei tule vähätellä, mutta etenkin nuorten urheilijoiden tulisi alkuun keskittyä lihashuollon perusperiaatteisiin palautumisen ja suorituskyvyn parantamiseksi sekä vammojen ennaltaehkäisemiseksi. Palautumisen näkökulmasta on tärkeä kiinnittää huomiota erityisesti ravinnon ja unen määrään sekä laatuun, harjoittelun monipuolisuuteen sekä palauttavaan harjoitteluun. Kokonaisuus on tärkeämpää kuin yksittäiset toimet.


**********

Tervetuloa HighRoller -ohjaajakoulutukseen!

HighRoller-ohjaajakoulutus on liikunta-alan ammattilaisille suunniteltu koulutus, jossa käsitellään HighRollerin käyttöä osana harjoittelua ja kehonhuoltoa. Koulutus koostuu teoria- ja käytännönosuudesta, joiden aikana osallistuja perehtyy sidekudoksen ja lihaskalvojen toimintaan, opettelee HighRoller-tekniikat ja -harjoitteluasennot sekä oppii, miten rullaa voidaan hyödyntää osana harjoittelua.

Lisätietoja koulutuksesta löydät täältä.

Lähde:http://www.highrollerofficial.com