Valikko 10 / 2018

SB Vantaa kouluttaa aktiivisesti valmentajiaan – tilauskoulutukset toimivana ratkaisuna

Länsi-Vantaalla toimiva salibandyseura SB Vantaa haluaa tuottaa laadukasta seuratoimintaa. Yli 1 300 jäsenen ja yli 900 lisenssipelaajan seurassa tärkeänä laadun tekijänä pidetään osaavia ja ammattitaitoisia valmentajia ja ohjaajia. Seurassa on päätetty satsata säännölliseen valmentajien kouluttamiseen.

Juniorivalmennuspäällikkö Tuula Rovamon mukaan seuran tavoitteena on järjestää valmentajilleen 2–4 koulutustapahtumaa vuodessa. Varmin tapa saada valmentajat koulutukseen on järjestää sisäinen koulutus. Osa koulutuksista on valmennuspäälliköiden alustamia keskustelutilaisuuksia, osaan otettaan apua ulkopuoliselta ammattilaiselta, esimerkiksi ESLUlta, Suomen Valmentajilta tai omalta lajiliitolta.

- Sisäiset koulutukset antavat vapauden suunnitella aikataulut ja sisällöt juuri meidän seuran tarpeet silmällä pitäen. Tällä hetkellä meillä on noin 50 valmentajaa ja olemme tyytyväisä, jos heistä noin 20 pääsee kiireiltään koulutukseen. Tarkoituksena on, että jokaisesta valmennustiimistä ainakin yksi on paikalla ja voisi jakaa koulutuksessa opittua tietoa eteenpäin, kertoo Rovamo.

Sisällöt tukevat valmentajana kehittymistä

Valmennuspäälliköt etsivät ajankohtaisia aiheita ja kartuttavat tietoa siitä, mihin aiheisiin valmentajat tarvitsevat lisäosaamista ja sparrausta. Toiveita ja ideoita sisältöihin kysytään myös valmentajilta itseltään. Välillä ideat tulevat arjen keskeltä – ajatus ESLUlta tilattuun koulutukseen oli lähtöisin vanhemmilta. Seura otti heti toivotusta aiheesta kiinni ja järjesti koulutuksen.

- Vanhempien kanssa keskusteltaessa nousi esille positiivinen ote valmennuksessa. Halusimme järjestää valmentajillemme koulutuksen, jossa käsiteltäisiin vuorovaikutustilanteita valmentajan ja urheilijan välillä sekä valmennustilanteissa onnistumisia. On tärkeää, että valmentaja ymmärtää, miten mennään lähelle pelaajaa ja otetaan urheilija huomioon yksilönä, oli kyseessä sitten lapsi, teini tai aikuispelaaja, kiteyttää Rovamo.

Jokaiselle valmentajalle tehdään kauden alussa koulutussuunnitelma, joka tukee tehtävässä toimimista. Valmennuspäälliköt motivoivat valmentajia oppimaan uutta ja kehittymään. Rovamon mukaan lähtökohtana on, että valmentajat kävisivät vähintään yhden koulutuksen kaudessa. Seuran koulutukset ovat olleet suosittuja, joten useimmiten tilaisuuksista ollaan oltu innostuneita. Paikalla käy valmentajia F-junnuista aina aikuisten edustusjoukkueen valmentajiin.

- Valmentajien mukaan sisäisten koulutusten yksi parhaimmista anneista on verkostoituminen kollegoiden kanssa. Heille on selvästi tärkeää päästä keskustelemaan työstään ja sparraamaan omia ajatuksia muiden kanssa. Tämä on myös erittäin tärkeä voimavarana seuran sisällä. Tästä puhuimme myös ESLUn kouluttaja Päivi Vilénin kanssa. Halusimme ottaa tämän huomioon jo koulutusta rakennettaessa, sanoo Rovamo.

Tilauskoulutuksia seuran tarpeisiin

SB Vantaa tilasi ESLUlta kaksiosaisen koulutuksen. Ensimmäisen osion sisältö oli rakennettu seuran tarpeet huomioiden 1-tason Kannustava valmentaja ja ohjaaja -koulutuksesta ja toinen osio Tunne- ja vuorovaikutustaidot sekä Psyykkinen valmennus -koulutusten sisällöistä. Tilauskoulutus räätälöitiin yhdessä Vilénin kanssa.

- Tilauskoulutuksessa seuran toiveet on ehdottomasti otettava huomioon. Mielestäni on hienoa, kun voi räätälöidä sisällöt juuri heidän tarpeisiinsa sopivaksi. Haluan tietää osallistujista, kartoittaa seuran tarpeet ja toiveet ja mitä asioita he ovat kokeneet haasteellisina kyseessä olevasta aiheesta omassa toiminnassaan. Lisäksi kartoitan, onko jotain, mitä he ehdottomasti haluavat esille otettavaksi koulutuksen aikana, kertoo Vilén.

Koulutusta viimeistellessään Vilén on vielä kertaalleen yhteydessä tilaajaan, jolle hän esittelee suunnittelemansa sisällön. Ajatus esitetään tilaajalle ja näin löytyy usein paras tapa tuoda asiat esille osallistujat huomioon ottaen.

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija