Valikko 10 / 2018

Urheiluvalmennuksen ammattilainen Mika Saari vieraana ESLUn Vp-klubissa 21.11.2018

Urheiluvalmennuksen ammattilainen Mika, ”Mikke”, Saari saapuu Vp-klubiin kertomaan omia ajatuksiaan urheilijan polusta. Klubin keskustelujen teemoina ovat monipuolisen yleisharjoittelun huomioiminen urheilijan polulla, yksilöllinen polku sekä valmentajan osaaminen. Etelätuulen toimitus pyysi Saarta avaamaan ajatuksiaan aiheista.

Mikä on paras oivalluksesi valmentajana?

Ymmärrys siitä, miten erilaisia voivatkaan olla saman ikäisten urheilijoiden kehittyminen sekä tavoitteen saavuttamisen vaiheet ja aikataulut. Huipputulokseen voi päästä yksilöiden erilaisten toimintamallien ja erilaisten painotusten kautta. Reitit ja reseptit menestykseen ovat siis erilaisia, mutta tärkeää on räätälöidä yksilöllinen kehityssuunnitelma, luoda vahva tekemisen ja ymmärryksen kulttuuri sekä säännöllinen kehittymisen seuranta. Luota systeemiin, kuuntele ja keskustele.

Mikä on mielestäni monipuolisuuden merkitys urheilijalle?

Monipuolisuus antaa lisää työkaluja urheilijan toimintaan. Monipuolisuus antaa pohjaa laaja-alaisempaan lajiharjoitteluun. Se tuo vaihtelua harjoitteluun ja tasapainottaa kehoa, minkä kautta on ehkä myös enemmän terveitä harjoituspäiviä. Monipuolisuus on tehoharjoittelun pohja. Ja eihän sitä ikinä tiedä, miten ja mihin suuntaan esim. urheilijan laji muuttuu tai vaihtaako urheilija lajia.

Miksi urheilijan polku on mielestäsi hyvä työkalu urheilijalle ja valmentajalle?

Hyvin kuvattuna Urheilijan polku auttaa selkeyttämään urheilijan ja hänen taustajoukkonsa matkaa kohti unelmia. Se antaa myös valmentajalle pohjaa kokonaisvaltaiseen suunnitteluun, harjoitteluun ja seurantaan. Valmentajan on helpompi nähdä roolinsa ja oman osaamisen kehittämisen tarpeensa.

Tervetuloa mukaamme Vp-klubiin keskustelemaan urheilijan polusta yhdessä Saaren kanssa. Saarella on kokemusta monien eri lajien urheilijoiden fysiikkavalmennuksesta yli kahdenkymmenen vuoden ajalta. Saaren valmennettavina on ja ovat olleet muun muassa olympiahopeamitalisti, purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén, purjehtija Tuula Tenkanen, nyrkkeilijä Arslan Khataev sekä pikaluistelijat Mika Poutala ja Markus Puolakka. Lisäksi hän on toiminut salibandyseurassa valmennuskoordinaattorina ja miesten liigajoukkueen valmentajana. Tällä hetkellä Saari toimii Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Urhean valmennuksen kehittäjänä ja valmentajana sekä Suomen Valmentajilla urheiluvalmentajien kouluttajana.

**

Vp-klubi järjestetään Helsingissä, Taitotalossa ke 21.11.2018 klo 9.00 - 14.00. Tapahtuman hinta on 46 euroa. Klubi on suunnattu seurojen palkatuille valmennuspäälliköille, ohjaajille ja valmentajille ja se tarjoaa ajankohtaista koulutusta sekä ympäristön seuratoimijoiden väliseen verkostoitumiseen. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan ESLUn verkkosivuilla!

Kuva: Olympiakomitea

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija