Valikko 10 / 2019

Palkinnoista parhain on punaiset posket ja osallistujien ilo treeneissä

Espoon Kiekkoseurassa (EKS) aloitettiin viime syksynä EKS Specials -toiminta, jonka tarkoituksena on tarjota kaikille mahdollisuus harrastaa jääkiekkoa tai ringetteä. Keväällä Jääkiekkoliiton Eteläinen alue palkitsi seuran Vuoden juniorityö -tunnustuspalkinnolla nimenomaan kunnianosoituksena EKS Specials -toiminnasta. Teija Malk kertoo, mistä toiminta sai alkunsa ja siitä, mitä ryhmän pyörittäminen vaatii.

Idea erityisryhmille suunnatusta joukkueesta syntyi kolmen lapsen äidille Teija Malkille omien lastensa kautta. Perheen tytöt ovat harrastaneet melkein koko ikänsä ringetteä ja jääkiekkoa. Pikkuveli Mats on luonnollisesti kulkenut mukana peleissä ja treeneissä, jolloin jäähallit ovat tulleen hänelle tutuiksi.

– Mats sairastaa sotosin oireyhtymään ja hänellä on kehitysvamma-diagnoosi. Mats halusi kuitenkin olla kovasti Lennart Petrell tai Sidney Crosby ja päästä pelaamaan. Mietin, että olisi loistavaa, jos hänelle ja muille lapsille ja nuorille olisi mahdollisuus saada kasaan oma joukkue. Pahamieli ei enää auttanut, vaan oli otettava härkää sarvista. Jos mitään ei kysy, niin ei voi mitään myöskään saada aikaiseksi, sanoo Malk.

Malk asuu perheineen Espoossa ja perheen tytöt ovat pelanneet EKS:ssä. Näin ollen oli luonnollista, että Malk oli yhteydestä jo tuttuun seuraan.

– Seurassa näytettiin vihreää valoa erityisen tuen tarpeessa oleville innokkaille pelaajille ja joukkueen perustamiselle. Asiasta innostuttiin niin, että pyörät lähtivät pyörimään pikaisesti ja lähdimme ottamaan asioista selvää. Nyt joukkueella on toinen kausi menossa, toteaa Malk.

Maksutonta toimintaa, johon kaikki ovat tervetulleita

EKS Specials -toiminta on maksutonta ja mukaan kannustetaan kokeilemaan. Aikaisempaa kokemusta lajeista tai edes luistelusta ei tarvitse olla. Jäällä voi liikkuva mailattomasti ja mailallisesti. EKS hoitaa kaikki joukkueen hallinnon asiat ja Espoon kaupunki tukee seuraa jäävuoroissa.

– Suurin asia on, että seurassa on uskottu asiaan ja toiminta on otettu siipien suojaan. Tällä hetkellä toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Toimin joukkueen ohjaajana ja vastuuhenkilönä. Lisäksi saan aina mukaani apuohjaajia ja innokkaita vanhempia, kertoo Malk.

Malkin tekee iloiksi tieto siitä, että ihmiset ovat löytäneet kyseisen harrastuksen ja tieto toiminnasta tavoittaa yhä useamman. Tällä hetkellä uusia pelikavereita tavoitellaan joukkueen omilla Facebook- ja Instagram-sivuilla. Lisäksi jäähalleille on tehty toiminnasta kertovia esitteitä.

Joukkue on saanut todella hyvän vastaanoton ja paljon positiivista palautetta. Mieltä lämmittää myös Jääkiekkoliiton tunnustus ja arvostus tehdystä työstä. Joukkue on päässyt myös kertomaan sovelletusta jääurheilusta erilaisiin tapahtumiin.

– Monet ovat onnellisia järjestämästämme toiminnasta, johon kaikki saavat ovat omanlaisiaan. Kukaan ei tuijota tai ihmettele toistensa tekemisiä. Toiminnan kautta on syntynyt aivan ihania ystävyyssuhteita mikä ei ole aina erityslapsille ja nuorille niin itsestäänselvyys. Minua ei yhtään haittaa herätä sunnuntaisin klo 8.00 alkaville jäille. On erittäin palkitsevaa, kun näkee jälleen punaiset posket ja ilon, mikä lapsille on treeneissä. Meillä on mukana pieni poika, jolle lääkäri oli sanonut, ettei koskaan tulisi luistelemaan. Toisin kävi! Aluksi hän luisteli apuvälineen kanssa ja nyt kelkkakin on jäänyt. Tällä hetkellä poika pelaa mailan kanssa jääkiekkoa. On ihan mahtavaa, että kaikilla on mahdollisuus pelata ja nauttia siitä! iloitsee Malk.

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija