Valikko 10 / 2019

Eero Simojoki: Valmentajana kehittyminen ja nykyaikaiset apuvälineet

Käytän usein omissa koulutuspäivissäni ja keskusteluissa valmentajien kanssa sanontaa, että ”me valmentajat emme ole Excel-henkilöitä”. Tällä tarkoitan sitä, että tietotekniset asiat, sovellukset, applikaatiot ja teknologiset apuvälineet eivät ole kovin isolle valmentajaporukalle tuttuja. Miksi sitten valmennuksessa ei hyödynnetä näitä asioita tai miksi iso osa ei ole niiden kanssa tekemisissä?

Helposti tulee tietenkin yleistettyä asioita, mutta liian vähän mielestäni urheiluvalmentajat käyttävät hyödyllisiä nykyteknologian apuvälineitä hyödykseen. Yksityisen liikuntasektorin liikuntapalveluissa sen sijaan hyödynnetään näitä apuvälineitä paremmin ihmisten liikunnan ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Tavallinen kuntoilija, kunnon kohottaja, painon pudottaja ja ruokavalionsa muuttaja on siis tottuneempi nykyteknologian ja sovellusten hyödyntäjä kuin meidän urheilijamme. Toki tietyissä lajeissa ja kun ollaan jo ihan huippu-urheilutasolla, ovat nämä asiat myös paremmalla mallilla.

Sähköiset harjoituspäiväkirjat ja valmennussovellukset avuksi

Mihin kaikkeen valmentaja voisi sitten nykyteknologiaa hyödyntää? No esimerkiksi juuri noihin samoihin asioihin kuin tavallinen kuntoilijakin. Mielestäni yksi meidän valmentamisemme ongelmia on ns. mutu -valmennus. Tarkoitan tällä sitä, että meillä ehkä osataan kyllä tehdä suunnitelmia ja toteuttaa harjoittelua, mutta tiedetäänkö meillä todella, että kuinka suunniteltu harjoittelu on toteutunut ja miten sitä tietoa hyödynnetään urheilijan kehittymisen seurannassa sekä harjoittelun jatkosuunnittelussa.

Nykyajan sähköiset harjoituspäiväkirjat ja valmennussovellukset tarjoavat mahdollisuuden helppoon harjoitussuunnitelmien tekoon, tiedolla valmentamiseen ja työkalun harjoittelun onnistumisen analysoimiseen. Näin ”musta tuntuu” -valmennuksesta päästään oikeasti faktaan perustuvaan valmennukseen. Tämän tärkeän datan voi tietenkin kerätä myös perinteisellä ruutuvihkotoimintatavalla tai siihen monikäyttöiseen Exceliin, mutta koska tähän tarkoitukseen olevia sovelluksia on olemassa, niin eikö niitä kannattaisi hyödyntää. Sovellusten kautta on helppoa kerätä myös valmennettavien palaute ja omat tuntemukset sekä arviot harjoituksista, kun valmentajana et välttämättä ole kaikkia harjoituksia seuraamassa.

Kerää tietoa valmennuksen tueksi

Erilaisten valmennussovellusten lisäksi Suomi on liikuntateknologian huippumaita ja meille valmentajille on tarjolla paljon erilaisia laitteita avuksi valmennukseen. Voimme mitata tai seurata esimerkiksi fysiologisia muuttujia, liikettä, kehon asentoa, liikkuvuutta, kiihtyvyyttä, tekniikan analysointia sekä seurata palautumista. Nämähän ovat sellaisia asioita, joista monen eri lajin valmentajan pitäisi saada paljon tietoa itselleen, jotta harjoittelu ja valmennus olisi oikeasti vahvalla pohjalla. Urheilijan omat tuntemukset ovat tietenkin erittäin tärkeä asia, sitä ei saa unohtaa, mutta nekin tulisi kirjata huolellisesti käytössä olevaan valmennussovellukseen, yhdessä mitatun tiedon kanssa. Näin suunnitelman ja toteutuksen toteutumista voitaisiin arvioida edes jollakin tapaa pitkälläkin tähtäimellä luotettavasti.

Uskalla kehittää toimintatapojasi

Mitä enemmän valmentajalla on käytössään tietoa urheilijastaan, sitä enemmän hänellä on mahdollisuuksia kehittää häntä edelleen. Kehittämisen ja tiedon keräämisen tueksi perehdy eri vaihtoehtoihin teknologian mahdollisuuksista, valitse tarpeesi mukainen ja ota alkuun käyttöön, vaikka vain yksi sovellus tai teknologinen apuväline. Marraskuun 28. päivä järjestettävässä ESLUn Vp-klubissa käymme keskustelua näihin asioihin liittyen, joten ilmoittaudu mukaan kehittämään osaamistasi.

Suomen Valmentajat ry:n toimesta haluamme myös edistää valmentajien tietämystä nykyaikaisten välineiden mahdollisuuksista ja siksi Valmentaja-lehdessä esitellään tietyin väliajoin näitä valmentajille hyödyllisiä apuvälineitä. Ensi vuodelle Suomen Valmentajat toteuttaa myös valmentajille suunnattua lisäkoulutusta näihin asioihin liittyen. Kannattaa siis valmentajana liittyä Suomen Valmentajien jäseneksi, jolloin saat jäsenetuna Valmentaja -lehden sekä mahdollisuuden osallistua koulutustoimintaamme edullisin hinnoin.

Teksti: Eero Simojoki (kuvassa), Suomen Valmentajat
Simojoen kuva: Anna Vlasoff


Vp-klubi 28.11.2019

Tule mukaan jakamaan ajatuksia valmentamisesta eri lajeissa. Miten voin kehittää omaa valmennusta? Miten seuran valmennus voi kehittyä? Mitä tiedän valmennuksestani tai valmennettavistani? Aiheen alustaja toimii Eero Simojoki.

Tilaisuuden hinta on 46 euroa. Mukaan mahtuu 20 ensimmäistä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan tästä.

**

Tj-klubi 11.12.2019

Klubissa pohditaan seuratoiminnan arjen työkaluja, jotka helpottavat toimijoita heidän työssään. Osallistujat voivat jakaa omia kokemuksiaan hyväksi havaituista työkaluista ja toimintatavoista.

Tilaisuus järjestetään Viking XPRS:llä 11.12. klo 10.30-19.30. Tilaisuuden hinta on 79 euroa. Ilmoittaudu mukaan tästä