Valikko 10 / 2019

Seuratuen hakuaika lähestyy – haettavaa kohdetta kannattaa pohtia nyt

Seuratoiminnan kehittämistuki on tarkoitettu lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Avustusta voivat hakea liikuntaa ja/tai urheilua järjestävät paikalliset, rekisteröityneet yhdistykset. Avustus myönnetään saajalle harkinnanvaraisena erityisavustuksena. Pienin haettava summa on 2 500 euroa ja suurin summa 15 000 euroa.

Seuratuen tavoitteena on edistää matalan harrastuskynnyksen toimintaa lasten ja nuorten liikunnassa, kokeilla innovatiivisia toimintamalleja, lisätä toimintaan monipuolisuutta esimerkiksi uusien lajien kautta tai kehittää lajitoiminnan sisällä harrastustoimintaa.

Seuratuen avulla voidaan myös vahvistaa toiminnan laatua ja yhteisöllisyyttä sekä tukea vapaaehtoistyötä. Lisäksi seuratuella voidaan ennaltaehkäistä liikuntaharrastuksen lopettamista pitämällä nuoret mukana toiminnassa urheilijoina, liikkujina ja seuratoimijoina.

LIKES-tutkimuskeskuksen mukaan vuosien 2012–2019 aikana seuratukea on jaettu yhteensä 29 miljoonaa euroa 207 eri kuntaan ja 1 400 eri seuralle.

Nyt kannattaa lähteä ideoimaan kehitystoimenpiteitä

ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman kehottaa seuroja lähtemään liikkeelle harkiten. Seuratukea hakiessa kannattaa pitää mielessä, mitkä ovat organisaation tavoitteet lähitulevaisuudessa? Jos tavoitteet ja rahoitusohjelman kriteerit kohtaavat, on tuen saaminen mahdollista. Mitä konkreettisia asioita haluaisitte saada toteutumaan? Entä miten asioiden halutaan olevan hankkeen jälkeen?

- Eduksi viime vuosien hakemuksissa on katsottu esimerkiksi seurojen yhteiset hankkeet, uuden luominen, jatkuvuuden turvaaminen, uusien harrastusryhmien perustaminen ja lapsille sopivat harjoitusajat. Olemme saaneet tietoa, että hakuohjeet ja -kriteerit julkaistaan opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla viikolla 45, sanoo Ekman.

Ennen hakupapereiden lähettämistä kannattaa pohtia vielä kertaalleen seuraavia kysymyksiä: Miten hyvin kehittämishanke on suunniteltu? Olemmeko tehneet realistisen kehittämissuunnitelman? Miten hyvin olemme arvioineet taloudelliset voimavaramme?

Haku tullaan tekemään viime vuoden tapaan sähköisenä Suomisport-palvelussa. Tarkat hakuohjeet ja hakulinkki avataan marraskuun aikana OKM:n verkkosivuilla. Hakuaika on 12.11.–17.12.2019 klo 16.15 asti.

Suunnitteluvaiheessa kannattaa hyödyntää myös maksutonta sparrausta, joita tekevät Liikunnan aluejärjestöjen ja lajiliittojen seurakehittäjät. ESLUn seurakehittäjä pitää sparrauksia viikoilla 46–48. Varaa noin tunnin pituinen sparraus Kari Ekmanilta, puh. 050 407 7119.

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija