Valikko 4 / 2019

ESLU järjestää Toiminta- ja taloussuunnitelma -workshopin 25.4.2019

Seura-Akatemiassa saa konkreettisia malleja ja työkaluja oman toiminta- ja taloussuunnitelman laatimista varten. Illan aikana kuullaan, miten muut seurat asettavat omia tavoitteita ja laativat toimenpiteitä tavoitteiden toteuttamiseksi.

Talousarvio eli budjetti tulee laatia yhdessä toimintasuunnitelman kanssa ja se hyväksytään yhdistyksen vuosikokouksessa. Suunnitelma sisältää arvion seuraavan tilikauden tuloista ja menoista. Talousarvio on toimintasuunnitelman pari, sillä siitä ilmenee, mihin rahaa käytetään sekä miten tapahtumat, projektit ja toiminnot rahoitetaan.

ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman odottaa innolla käytännönläheistä iltaa. Workshopin aluksi pohditaan Jukka Hämäläisen (kuvassa) johdolla toiminnallisten tavoitteiden asettamisesta. Miten seura määrittelee toimintaa ohjaavat määrälliset ja laadulliset tavoitteet? Mitkä ovat pidemmän ajan vaikuttavuustavoitteet? Miten toiminnanalakohtaiset tavoitteet tulisi määritellä?

- Toiminta- ja taloussuunnitelma vahvistetaan perinteisesti vuosikokouksessa. Välillä tulee kuitenkin olo, että suunnitelma tehdään kiireellä edellisen suunnitelman päälle eikä asiaa mietitä kummemmin. On hyvä muistaa, että ajatuksella tehty toiminta- ja taloussuunnitelma toimii hallituksen työkaluna toimintakauden aikana ja ohjaa hallituksen toimintaa. Toiminta- ja taloussuunnitelma on sääntöjen jälkeen yksi tärkeimmistä asiakirjoista, joka ohjaa seuran toimintaa, toteaa Ekman.

Workshopissa osallistujat valitsevat keskuudestaan seuran, jonka toimintasuunnitelmaa arvioidaan tai työstetään toiminta- ja taloussuunnitelmatyökirjan avulla. Ekmanin mukaan kuulijat saavat myös esimerkkejä taloussuunnitelman laadintatavoista ja resursseista tavoitteiden saavuttamiseksi.

- Suosittelen osallistuvia seuroja lähettämään aiheeseen liittyviä kysymyksiä jo ilmoittautumisen yhteydessä. Seura-Akatemiat ovat yleensä olleet täynnä asiaa ja herättäneet paljon keskustelua. Selvästi monia askarruttaa eri asiat, joten kysymyksiä kannattaa pohtia jo etukäteen. Lähettämällä niitä jo ilmoittautumisen yhteydessä, saa kouluttajalta varmasti vastauksia, toteaa Ekman ja kehottaa seuroja aktiivisuuteen.

Illan kouluttajana toimivalla Hämäläisellä on vuosien kokemus taloushallinnon ja talouden ohjauksen kouluttamisesta. Hänen erityisosaamisalueitansa ovat yleishyödyllisten yhteisöjen taloudenhallinta ja kuntatalouden hallinta.


Seura-Akatemia järjestetään Sokos Hotel Presidentissä torstaina 25.4. klo 18.00–21.00. Tilaisuuden hinta on 60 euroa. ESLUn jäsenten kannattaa hyödyntää jäsenetu: kaksi osallistujaa yhden hinnalla. Ilmoittaudu mukaan 17.4.2019 mennessä tästä.

 

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija