Valikko 8 / 2019

Erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret mukaan seuratoimintaan

Harrastukseen mukaan pääseminen nostaa lapsen itsetuntoa, antaa eväitä elämään ja ehkäisee syrjäytymistä. Urheiluseura voi olla mukana tarjoamassa inklusiivista toimintaa kahdella tavalla. Ensimmäisessä vaihtoehdossa yksittäinen erityisliikkuja voi tulla mukaan tavalliseen ryhmään muiden joukkoon. Toisessa vaihtoehdossa urheiluseura perustaa oman erityisryhmän tai matalan kynnyksen ryhmän erityistä tukea tarvitseville.

Oman erillisen ryhmän perustaminen on toisinaan hyvä vaihtoehto. Erityisryhmään voi olla matalampi kynnys kuin tavalliseen ryhmään. Ryhmää perustaessa on hyvä miettiä, kenelle ryhmä on tarkoitettu, montako osallistujaa otetaan mukaan, onko ryhmään tulevilla henkilöillä oma henkilökohtainen avustaja vai toimiiko ryhmä pelkästään vetäjän ja apuohjaajan voimin.

Keskustellessani urheiluseuratoimijoiden kanssa törmään usein seuraaviin kysymyksiin: Entä jos me teemme jotain väärin tai jotain sattuu? Tarvitaanko jotain erityisiä välineitä? Miten tavoitamme ryhmään tulijat? Asiaa kannattaa tarkastella siitä näkökulmasta, että urheiluseuroissa on paras lajiasiantuntemus. Jos lapsi on muita kömpelömpi tai oppii hitaammin ja haluaa oppia uimaan, niin uinnin harjoittelu kannattaa tehdä uimaseurassa, jossa on paras osaaminen juuri tässä lajissa. Urheiluseuran ohjaaja osaa, kun uskaltaa kysyä ja alkaa toimia.

Soveltamalla pelejä ja leikkejä tai harjoituksia liikkujien toimintakyvyn mukaan toiminnasta saa mielekkään kaikille. Ohjaaja voi soveltaa tilaa (sisällä/ulkona), tehtävää (säännöt), välineitä ja esimerkiksi osallistujamäärää. Ohjaajan kannattaa keskittyä osallistujien vahvuuksiin. Jätä taka-alalle ne asiat, joita et voi tehdä. Toiminnan selkeä jäsentäminen (kuten selkeästi merkityt harjoituspaikat, harjoitteiden kesto, ohjeet) auttaa liikuntatuokion onnistumisessa. Anna ryhmäläisille aikaa oppimiselle (toistot). Anna sopivasti haasteita. Vältä ylisoveltamista.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Valtti-ohjelman myötä urheiluseurojen ryhmiin on tullut tutustumaan vammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria. Valtti on tukihenkilö, joka saattelee lapsen tai nuoren liikuntaharrastuksen pariin. Valtteina toimivat pääasiassa eri oppilaitosten opiskelijat.

Jo heti ensimmäisen vuoden pilottivaiheessa 2016 luvut harrastamisen löytymisestä Valtti-ohjelman avulla olivat huikeita. Pilottivuonna 54 % mukana olleista ilmoitti, että löysi ohjelman avulla harrastuksen. Nämä ovat huikeita lukuja ja kertovat urheiluseuroillekin, että toimintaa on hyvä olla myös erityisliikkujille.  

VAU ja ESLU järjestävät yhteistyössä maksuttoman Avoimet ovet – ratkaisuja yhteiseen toimintaan infotilaisuuden 10.9.2019. Tilaisuudesta saa vinkkejä, kuinka mahdollistaa erityistä tukea tarvitsevien ja vammaisten liikkujien osallistumisen seuran toimintaan. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Tilaisuuden jälkeen suosittelemme käymään myös Liikuntaa kaikille – pelit ja leikit tutuksi -koulutuksen, josta saat käytännön ideoita matalan kynnyksen liikuntatoimintaan.

Rohkeasti mukaan tarjoamaan liikuntaa kaikille!

Nina Peltonen (kuvassa)
Lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija
Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU
puh. 050 400 1532, nina.peltonen@vammaisurheilu.fi


Erityisaiheisiin, kuten apuvälineasioihin, voi hakea vinkkejä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:sta, jonka yhteydessä toimii mm. soveltavan liikunnan apuvälinevuokraamo SOLIA. VAU:sta voi tiedustella myös seuroille sopivia koulutuksia. Keväällä 2019 VAU:n ja Liikuntakeskus Pajulahden yhteistyönä valmistui myös soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun maksuton verkkokoulutus.