Valikko 8 / 2019

Tuusulan Uimaseuran nuorentunut hallitus haki lisää osaamista ESLUn tilauskoulutuksesta

Tuusulan Uimaseurassa puhaltavat uudistuksen tuulet hallitusvalintojen myötä. Nuorentunut hallitus aloitti toimintakautensa 1.7. Haastavaksi tilanteen tekee se, että lähes koko hallitus vaihtui yhdellä kertaa. Uuden puheenjohtajan johdolla hallitus haki lisää osaamista ESLUn asiantuntijan pitämästä Seuran hyvä hallinto -koulutuksesta.

Seura tilasi toimintakauden alkuun ESLUlta räätälöidyn Seuran hyvä hallinto -koulutuksen, jonka veti seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman. Koulutuksen tavoitteena oli, että uudet hallituksen jäsenet ymmärtävät, että yhdistystä sitoo seuran omat säännöt sekä lait ja asetukset. Samalla he saivat käsityksen yhdistystoiminnan perusperiaatteista.

- Seuran hallitus vaihtui melkein kokonaan ja saimme iloksemme mukaan paljon nuoria toimijoita. Nuorten kiinnostus hallitustyöskentelyyn on erittäin positiivinen asia ja tämä on heille loistava tilaisuus tutustua hallituksen toimintaan. Nuorilla ei ole välttämättä aikaisempaa kokemusta, joten ajattelimme lisätä tietämystä asioista kouluttautumalla, kertoo seuran hallituksen uusi puheenjohtaja Vesa Reinikkala.

Sofia Hinkka on yksi hallitukseen valituista nuorista. Hänet innosti mukaan ajatus siitä, että toiminnallaan voisi vaikuttaa asioihin seuran sisällä.

- Odotan, että opin paljon hallitustyöskentelyn kautta. Sain ESLUn koulutuksesta olennaista asiaa seuroihin liittyen, mitä en välttämättä ollut ennen tullut ajatelleeksi. Olen käynyt seuran treeneissä, toiminut ohjaajana ja toimitsijana, mutta en ole ajattelut seuran toimintaa syvemmällä tasolla. Hallituksen jäsenenä täytyy mennä syvemmälle, jotta voimme kehittää seuraa parhaaseen mahdolliseen suuntaan. Koulutuksessa opin tärkeitä asioita hallitustyöskentelystä ja sen myötä mieleeni heräsi kysymyksiä, joita haluan käydä läpi oman hallitukseni kanssa. Alussa voi olla vaikeaa, kun ei joistain asioista paljon ymmärrä. Onneksi voin aina kysyä, ja tekemällä oppii, toteaa Hinkka.

- Toivon, että koulutuksen jälkeen nuorien on helpompi lähteä toimimaan seuran hallituksessa. Oli hyvä, että ulkopuolinen ammattilainen oli avaamassa hallituksen tehtäviä ja vastuita. Meidän vanhojen konkareiden on hyvä muistaa, ettei terminologia ole välttämättä tuttua nuorille. Tulen tulevaisuudessa vinkkaamaan heille myös ESLUn Seura-Akatemia-koulutuksia, kommentoi Reinikkala.

Nuorilta uusia näkökulmia ja ajatuksia

Reinikkala ja Hinkka ovat molemmat sitä mieltä, että nuoret tuovat paljon seuratyöhön. Seurassa urheilleet nuoret ovat törmänneet käytännössä hallituksen päätöksiin, niin hyviin kuin huonoihin, ja osaavat kertoa, mikä toimii käytännössä ja mikä ei.

- Nuorilla on kontaktipintaa niin uinnin harrastamiseen kuin nuoriin uimareihin. Heidän kokemuksensa seuran toiminnasta on erilasta kuin meillä enemmän altaan reunalta seuraavilla. Lisäksi heidän vanhemmillaan on omia näkemyksiä toiminnasta. Nuorten tieto ja kokemus asioista on erittäin tärkeää. Odotan innolla, mitä uusi hallitus saa aikaan, kertoo Reinikkala.

Hinkka on selvästi iloinen hallituspaikasta. Hän kannustaa muitakin nuoria mukaan seurojen hallituksiin.

- Nuoria ei näy paljoa hallituksissa ja usein seurassa harrastavista useimmat ovat nuoria. Jos pystyisit itse tekemään päätöksiä ja muutoksia, jotta seurasi jatkaisi eteenpäin ja kehittyisi, saisit paljon enemmän irti seurasi toiminnasta, toteaa Hinkka.

Kuva: Toni Hinkka

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija