Valikko 11 / 2020

Avoimet ovet -hankkeen infopankki on avattu seurojen avuksi

Avoimet ovet -hankkeen infopankki on verkkosivusto, johon on koottu urheiluseuroille helposti löydettävään ja hyödynnettävään muotoon toimivia käytäntöjä, tukimuotoja ja materiaaleja, tietoa koulutustarjonnasta sekä vinkkejä kaikille avoimen seuratoiminnan kehittämiseen.

Suomen Paralympiakomitea käynnisti kesällä kolmivuotisen Avoimet ovet -hankkeen, jonka tavoitteena on tukea urheiluseuroja ottamaan mukaan toimintaansa vammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia harrastajia. Yksi hankkeen alkuvaiheen ponnistuksista on Avoimet ovet -infopankki.

Hankkeessa on mukana liikunnan aluejärjestöjä ESLU mukaan lukien, lajiliittoja ja urheiluseuroja laajalla lajikirjolla Helsingistä Rovaniemelle. Hanketta koordinoi Paralympiakomitean seurakehittäjä Nina Peltonen.

– Infopankki on rakennettu siten, että seurat saavat sieltä vastauksia kysymyksiinsä ja rohkaistuvat lähtemään liikkeelle, kertoo hankekoordinaattori Peltonen.  

Omat polut toimintaa aloitteleville ja jo asiassa edenneille seuroille

Heti etusivulta löytyvät omat polkunsa urheiluseuroille, jotka ovat aloittelemassa erityisryhmille suunnattua toimintaa ja seuroille, joilla toimintaa jo on, mutta jotka haluavat ottaa askeleita eteenpäin. 

– Hienoa, että tietoa löytyy yhteen paikkaan koottuna ja siitä hyötyvät alkuvaiheessa olevat ja jo toiminnan käynnistäneet seurat. Sivuilta löytyy vinkkejä esimerkiksi ohjaamiseen ja markkinointiin sekä myös välineitten hankintaan, sanoo ESLUn osuudesta Avoimet ovet -hankkeesta vastaava, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Sari Lähdesmäki.

Lisäksi sivustolta löytyy vastauksia urheiluseuratoimijoita askarruttaviin kysymyksiin, kuten mistä harrastajat löytyvät, mistä seura voi vuokrata soveltavaan liikuntaan soveltuvia välineitä ja millaista koulutusta on tarjolla. Sivustolle kootaan toimintaa järjestävien seurojen tarinoita ja vinkkejä. 

Sivustolta pääsee myös Paralympiakomitean Löydä oma seura -palveluun, johon on koottu urheiluseurat ja muut liikuntaa järjestävät tahot, joilla on valmiuksia ottaa toimintaansa mukaan vammaisia ja tukea tarvitsevia harrastajia. Palvelusta löytyvällä sähköisellä lomakkeella seura voi lisätä tai päivittää seuran tiedot hakupalveluun. 

– Tämä infopankki on todella hyvä konkreettinen tuki seurojen suuntaan, kiittelee Suomen Uimaliiton toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen

– Infopankki on loistava työkalu myös seurakehittäjäverkostolle, komppaa Olympiakomitean seuratoimintayksikön johtaja Jaana Laurila

Tutustu sivustoon

Infopankki on nyt avattu osoitteessa www.paralympia.fi/avoimet-ovet.

Näin pääsemme alkuun -sivusto

Näin kehitämme toimintaamme -sivusto

Avoimet ovet -hankkeesta: Paralympiakomitea, seurakehittäjä Nina Peltonen, puh. 050 400 1532,
ESLUn toiminnasta: Sari Lähdesmäki, puh.  040 544 7771

Lähde: Suomen Paralympiakomitea
Kuva: Juhani Järvenpää/Paralympiakomitea