Valikko 10 / 2021
Maalipallon pelaaja torjumassa palloa

Vammaiset vaikuttajiksi -hanke: ”Muutoksen tekeminen vaatii ajatusmaailman muutoksen niin vammaisilta ihmisiltä itseltään kuin yhteiskunnalta”

Suomen Paralympiakomitean Vammaiset vaikuttajiksi -hanke haluaa lisää vammaisia henkilöitä yhteiskunnan päätöksenteon paikoille. 15-henkinen vaikuttamaan innokkaiden paraurheilijoiden joukko kouluttautuu ottamaan haasteen vastaan.

15 prosentilla maailman väestöstä on jokin vamma. Kuten Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n Tokion paralympialaisten yhteydessä lanseeraamassa WeThe15-kampanjassa nostetaan nyt urheilun välityksellä esiin, tämä maailmanlaajuisesti 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa.

Suomen Paralympiakomitean visiona on avoin ja yhdenvertainen, urheileva ja liikkuva Suomi. Yhdistys haluaa olla yhteiskunnallisesti vaikuttavin urheiluliike Suomessa, ja muutoksen tekijänä myös muualla kuin urheilussa. Siksi Paralympiakomitea on mukana tärkeässä kansainvälisessä kampanjassa, mutta meneillään on myös oma Vammaiset vaikuttajiksi -hanke, jolla tavoitellaan konkreettista edistystä vammaisten henkilöiden asemaan niin urheilumaailman kuin laajemminkin suomalaisen yhteiskunnan päätöksenteon paikoissa sekä työelämässä.

Hanke starttasi vuoden 2020 lopussa, ja saa opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta vuoden 2022 loppuun asti. Sen avulla edistetään etenkin liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuutta, jonka eteen on tehty Suomessa jo hyviä toimenpiteitä. Todellisen yhdenvertaisuuden toteutumiseen on kuitenkin vielä matkaa.

- Vaikka urheilutoimintaan pääsisikin mukaan, urheilun luottamustoimien, työtehtävien ja liikunta-alan opiskelumahdollisuuksien ovet ovat usein vielä tiukasti kiinni vammaisilta henkilöiltä. Esimerkiksi liikuntajärjestöt eivät useinkaan tunnista toimintarajoitteisia henkilöitä mahdollisina vapaaehtoisina tai työntekijöinä, kertoo toisena hankkeen vetäjänä toimiva Paralympiakomitean yhteyspäällikkö Reeta Lindeman.

- Vammaiset nähdään liian usein toiminnankohteina, joille järjestetään milloin mitäkin, oli kyse sitten lakisääteisistä palveluista tai vapaa-ajan harrastuksista. Muutoksen tekeminen vaatii ajatusmaailman muutoksen niin vammaisilta ihmisiltä itseltään kuin laajemmin koko yhteiskunnalta, Suomea muun muassa Ateenan paralympialaisissa vuonna 2004 edustanut Lindeman jatkaa.

Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeen ensimmäisen vuoden aikana tavoitteiden edistämiseksi on muun muassa kartoitettu nykytilannetta ja käynnistetty vammaisten henkilöiden vaikuttamisen mahdollisuuksia käsittelevä webinaarisarja yhteisen keskustelun ylläpitämiseksi.

Tulevaisuuden vaikuttajia tekeentymässä

Kaksivuotisen hankkeen aikana järjestetään kaksi koulutusohjelmaa, ja ensimmäiseen valittiin vuoden 2021 alussa hakemusten perusteella 15 henkilöä. Mukana on vammaisia liikkujia ja urheilijoita laajasti eri lajeista ja leveällä ikähaarukalla. Osa on jo toiminut erilaisissa luottamustoimissa, toiset vasta etsivät itselleen väylää vaikuttaa. Aktiivisen porukan verkostoitumista ei ole hidastanut edes pitkälle tähän vuoteen jatkuneet poikkeusolot.

- Jo koulutusta suunnitellessamme tiesimme olevamme merkittävien asioiden äärellä. Oli kuitenkin meillekin yllätys, miten idearikasta ja innokasta porukkaa mukana onkaan, valmiina muuttamaan etenkin urheilumaailmaa yhdenvertaisempaan suuntaan! Olemme koulutusviikonloppujen aikana kerryttäneet tietoa muun muassa lainsäädännöstä, urheilun toimijakentästä ja vaikuttamisesta, mutta tärkeä anti on ollut jo pelkällä osallistujien välisellä vuorovaikutuksella ja ryhmäytymisellä, Lindeman riemuitsee.

- Henkilökohtaista kehittymistä tukevat kehityssuunnitelmat, jotka muotoiltiin koulutuksen alussa. Jokainen osallistuja saa myös oman mentorin, jonka kanssa koulutuksen teemoja ja omia kehittymistavoitteita sparraillaan pitkin matkaa, toinen hankkeen vetäjä, Paralympiakomitean koulutuskoordinaattori Piia Korpi kuvailee.

Koulutusohjelma onkin jo kannustanut osallistuja hakeutumaan vaikuttamisen paikoille. Ainakin Special Olympics -urheilija Inka Kolhinoja on asettumassa ehdokkaaksi aluevaaleihin, kun taas Tokion paralympialaisissa ensimmäisenä suomalaisena naisena pöytätenniksessä kilpaillut Aino Tapola ja kokenut uimari Meri-Maari Mäkinen valittiin juuri Paralympiakomitean urheilijavaliokuntaan.

Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeen urheilumaailmaa laajemmat yhteiskunnalliset tavoitteet Reeta Lindeman kiteyttää vammaisliikkeestä tutulla motolla: "Ei mitään meistä, ilman meitä!”

Lue lisää:
WeThe15-kampanjassa
Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeesta

Kuva: Lauri Jaakkola/Paralympiakomitea