Valikko 11 / 2021
Henkilö kiipeämässä korkeaa kallioseinämää ylös köysien varassa. Ylhäällä toinen odottaa.

Sukupuolitietoinen toiminta liikunta- ja urheiluseuroissa

Sukupuoliroolit ohjaavat yhä edelleen valintojamme ja meille tarjoutuvia mahdollisuuksia sekä työelämässä että vapaa-ajalla. Tieto olisi helppo kuitata sanomalla, että tyttöjä ja poikia vain kiinnostavat eri jutut. Mutta kuten tiedämme, kiinnostukseen vaikuttaa moni asia enemmän. ESLUn työpajassa (9.12.) perehdytään sukupuolittumisen syihin erityisesti harrastustoiminnan näkökulmasta ja saadaan toiminnallisia ideoita arjen sukupuolittuneiden käytäntöjen tunnistamiseen ja ratkaisemiseen.

Taasko minä olen kirjurina? Eikö joku muu voisi välillä huolehtia varusteista? Monet meistä löytävät itsensä tutusta roolista kerta toisensa jälkeen, oli se sitten itselle mieluinen tai ei. Tuttu rooli on turvallinen ja usein myös helppo, sillä tutussa roolissa saa kokea onnistumisen ja pätevyyden tunteita.

Ryhmä voi myös tarjota sinulle valmiina roolin mielipidettäsi kysymättä. Joku on ryhmän hauskuuttaja, toinen organisoija, kolmas luova ideoija ja neljäs se, joka korjaa muiden sotkut. Jos kaikki tekevät aina niin kuin on totuttu, ei voi oppia uutta tai löytää itsestään tai ryhmästä uusia puolia.

Sukupuoliroolit ohjaavat yhä edelleen valintojamme ja meille tarjoutuvia mahdollisuuksia sekä työelämässä että vapaa-ajalla. Nuorten harrastukset sekä alavalinnat seuraavat totuttuja sukupuolijakoja kuten Nuorten tulevaisuusraportti 2021 (TAT) ja Koululaiskysely 2020 (Opetus- ja kulttuuriministeriö 2020) kertovat. Tieto olisi helppo kuitata sanomalla, että tyttöjä ja poikia vain kiinnostavat eri jutut. Mutta kuten tiedämme, kiinnostukseen vaikuttaa moni asia enemmän.

Tutkitusti samankaltaisuudella muita ryhmään kuuluvia kohtaan on merkitystä kiinnostuksen heräämiselle. Sosiaaliset normit viestivät, millaisia kiinnostuksen kohteita pidetään sukupuolellesi normaaleina ja hyväksyttävinä. On helpompi viihtyä ja kehittyä ryhmässä, jossa sinua tsempataan ja tuetaan arvostelun ja oman osaamisen kyseenalaistamisen sijaan. Kiinnostusta voidaan edistää esimerkiksi (sukupuoli)rooleja rikkovien roolimallien avulla sekä tasa-arvoisella yhteisöllä, jossa kaikilla on mahdollisuus osata ja kehittyä.

Joskus roolien rikkominen ja uusien vahvuuksien löytäminen vaatii lähtemistä tuttujen ympäristöjen ulkopuolelle: tätä olemme käytännössä kokeilleet ja todistaneet Roolipeli-hankkeessa, jossa koulutamme luontoympäristössä nuorten parissa toimivia aikuisia sukupuolitietoisesta ohjauksesta.

Seuratoiminnassa on monia paikkoja kyseenalaistaa tai vahvistaa sukupuolittunutta toimintaa ja rooleja. Joulukuun (9.12.) työpajassa perehdytään sukupuolittumisen syihin erityisesti harrastustoiminnan näkökulmasta ja saadaan toiminnallisia ideoita arjen sukupuolittuneiden käytäntöjen tunnistamiseen ja ratkaisemiseen. Työpajasta saat eväitä oman työn ja seura- ja harrastustoiminnan kehittämiseen niin, että kaikki kokisivat olevansa samassa joukkueessa.

Työpaja sukupuolitietoisesta toiminnasta liikunta- ja urheiluseuroille -webinaari järjestetään etäyhteyksin to 9.12.2021 klo 17.00–19.30. Tilaisuus on maksuton ja langoille ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Lue lisää ESLUn sivuilta ja ilmoittaudu mukaan.

Teksti: Maisa Anttila ja Taija Nöjd LAB-ammattikorkeakoulusta

Lähteet:
Koululaiskysely 2020
TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2021

Kuva: Elina Elme / Roolipeli-hanke