Valikko 4 / 2021
Nurmikolla istuvat Ville Eschner ja Tony Kuusisto

Startti-stipendi auttoi Tikka Flashin futarit alkuun

Suomen Paralympiakomitea ja Tukilinja-säätiö jakavat kahdesti vuodessa Startti-stipendejä urheiluseuroille, joilla on toimintaa vammaisille ja tukea tarvitseville henkilöille tai jotka ovat sellaista käynnistämässä. Startti-stipendejä voivat myös hakea vammaiset ja tukea tarvitsevat henkilöt, jotka ovat alkuvaiheessa urheiluharrastuksessaan.

Startti-stipendin haku on kahdesti vuodessa: huhtikuun ja lokakuun loppuun mennessä. Stipendi on tarkoitettu toiminnan alkuvaiheen kustannuksiin, kuten varustehankintoihin. Espoon Tikan alaisuuteen perustettiin vuonna 2017 jalkapallon erityisryhmä Tikka Flash, joka sai Startti-stipendin avulla pelipaidat. Tämä on Tikka Flashin tarina:

Espoolaisen Riilahden kehitysvammaisten toimintakeskuksen ohjaajalla Pekka Leistillä on selkeä punainen lanka työssään: toimintakeskuksen väen tulee olla aktiivinen osa ympäröivää yhteisöään.

Leistin johdolla Riilahden nuoret aikuiset tekevät paljon talkootöitä ympäröivällä asuinalueellaan, Espoon Kaitaan kaupunginosassa.

– Pidetään kunnossa pyöräteitä ja lenkkipolkuja, tehdään maalaustalkoita ja lumitöitä, haetaan kaloja katiskasta ja viedään niitä Korkeasaareen. Kun jossain kaatuu puu, niin meitä pyydetään tekemään klapeja, Leisti luettelee.

Leisti on myös kova urheilumies ja toiminut pitkään jalkapallovalmentajana. Niinpä urheilu on Riilahdessa isommassa roolissa kuin keskivertotoimintakeskuksessa. Vuodesta 2017 lähtien Kaitaan kaupunginosan urheiluseuralla Espoon Tikalla on ollut oma jalkapallon erityisryhmänsä, Tikka Flash, ja Leisti on toiminut joukkueen valmentajana. Riilahden toimintakeskuksen väki on kytkeytynyt omaan yhteisöönsä myös urheiluseuran kautta.

– Aikaisemmin, kun meidän miehet kiersivät erilaisissa talkoohommissa alueen kouluilla, niin koululaiset usein kiusasivat heitä. Kun he ovat tulleet mukaan Tikan toimintaan, tällaista ei ole enää ollut. Monet alueen koululaisista pelaavat Tikassa ja sitä kautta meidän pelaajat ovat tulleet heille tutuiksi. Nyt koululaiset moikkaavat heitä ja mielellään pelailevatkin heidän kanssaan, Leisti kertoo.

Ville Eschner ja Tony Kuusisto (kuvassa) ovat ystävyksiä jo pitkältä ajalta ja nyt Tikka Flashissa he pelaavat jalkapalloakin yhdessä. Kuusisto on aloittanut jalkapalloharrastuksen aikuisiällä ja Eschner joutui pitämään pitkään harrastamastaan lajista taukoa, kun häneltä leikattiin aivokasvain. Nyt peli maistuu entistäkin paremmin.

– Puolustaminen on jalkapallossa parasta, koska Sami Hyypiä oli puolustaja ja hän on idolini, Eschner sanoo.

– Minusta syötteleminen on hienointa. Kun syöttää, niin voi saada sitten syötön takaisin ja voi päästä tekemään maalin, toteaa Kuusisto.

Kuusisto on Espoon Matinkylästä ja Eschner Saunalahdesta, mutta molemmat ovat Riilahden toimintakeskuksen miehiä. He pelaavat jalkapallon lisäksi myös salibandya.

– Haaveeni olisi päästä pelaamaan kisoihin ulkomaille, Eschner kertoo.

Vielä ehdit mukaan huhtikuun hakuun

Yksilöhakijoina Startti-stipendiä voivat hakea omassa urheilulajissaan alkutaipaleella olevat, mutta harrastuksessaan tavoitteelliset vammaiset liikunnan harrastajat ja urheilijat iästä riippumatta. Hakijoina voivat olla myös sellaiset seurat ja yhdistykset, joissa järjestetään vammaisurheilu- tai -liikuntatoimintaa tai joissa suunnitellaan tällaisen toiminnan aloittamista.

Etusijalla stipendin saajina ovat harrastajat, yhdistykset ja seurat, joilta puuttuvat riittävät resurssit harrastuskuluihin. Myönnettävien stipendien suuruus on max. 500 euroa/yksilöhakija ja max. 1000 euroa/yhteisöhakija.

Lisätietoja ja hakuohjeet löydät Paralympiakomitean sivuilta.

Lisätietoja antaa myös Paralympiakomitean koulutuskoordinaattori Piia Korpi, puh. 044 767 1368.

Teksti ja kuva: Lauri Jaakkola, Suomen Paralympiakomitea