Valikko 4 / 2021
Havainnekuva alueesta

Urhea-kampus valmistumassa kesällä 2021

Helsinkiin rakenteilla oleva kansainvälisen tason huippu-urheilun keskus Urhea-kampus on valmistumassa tulevana kesänä. Mäkelänrinteen urheilulukion ja Uintikeskuksen alueelle nouseva kampus tulee tarjoamaan urheilijoille tilat urheiluun, opiskeluun, asumiseen, ruokailuun ja terveydenhoitoon.

Kampuksen rakentamisessa on kolme hanketta: Mäkelänrinteen lukion peruskorjaus ja laajennus sekä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön, Hoasin asuinkerrostalon ja urheilun monitoimihallin, Urhea-hallin, rakentaminen.

Urhea-halli käsittää kaikkiaan yli 14 000 m² urheilutiloja. Halliin tulee suorituspaikat yleisurheilulle, koripallolle, miesten ja naisten telinevoimistelulle, rytmiselle voimistelulle sekä painille ja judolle. Lisäksi halliin rakentuu kaksi yleis- ja voimaharjoittelualuetta, peilisaleja, fysioterapia- ja palautumiskeskus, lääkäri- ja testausasema sekä toimisto- ja kokoustiloja.

Urhea-halli tulee palvelemaan päivisin olympia- ja maajoukkuetason urheilijoita sekä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian akatemiaurheilijoita. Iltaisin ja viikonloppuisin tilat ovat paikallisten urheiluseurojen käytössä.

– Vaikka tilojen suunnittelussa on painotettu huippu-urheilun tarpeita, pidämme tärkeänä, että myös urheiluseurojen lapset ja nuoret pääsevät urheilemaan halliin. Ajatuksemme on alusta alkaen ollut, että kampus toimii urheilun ja liikunnan osaamiskeskittymänä, jossa eri ikäiset urheilijat eri lajeista kohtaavat toisiaan, kertoo Urhea-säätiön toimitusjohtaja ja hankkeen vetäjä Simo Tarvonen.  

Asuintaloon tulee yhteensä 176 asuinhuonetta, joista 166 avataan pitkäaikaiseen vuokraukseen. Kymmenen vuodepaikkaa on varustettu mahdollisuudella asua korkeassa ilmanalassa ja näitä vuodepaikkoja vuokrataan lyhyempään asumiseen. Asuintalon uumeniin on tulossa myös harjoitteluhuone, jossa on mahdollista harjoitella korkeassa ilmanalassa. Talon suunnittelussa on painotettu yhteisöllisyyttä ja urheilijoiden erityistarpeita. Niinpä taloon tulee oleskelutiloja yhteiskeittiöillä, asukkaiden saunatilat sekä yhteinen pesula, jossa urheilijat voivat keskitetysti pestä pyykkinsä.

Kampuksen rakentamisessa on otettu ympäristövaikutukset huomioon. Sijainniltaan kampus on hyvän julkisen liikenteen verkostossa. Alueelle ei tule juuri lainkaan autopaikkoja. Uudistunut Pasilan asema on vain noin viiden minuutin kävelymatkan päässä ja Mäkelänkadulla kulkee tiiviisti niin bussi- kuin raitiovaunuliikennekin. Urhea-hallin katolle tulee aurinkovoimala, jota kautta voidaan hyödyntää uusiutuvaa energiaa.

Urhea-kampus edustaa uudenlaista urheilupaikkarakentamista Suomessa. Se kokoaa yhteen urheilijan arjessa tarvitsemia asioita ja vähentää pääkaupunkiseudulla paljon aikaa vievää arjen liikkumista. Eri lajien ja alojen osaajien yhteisö luo mahdollisuudet synnyttää kansainvälisen tason osaamiskeskus. Kampuksella tulee toimimaan myös kesä- ja jäälajien olympiavalmennuskeskus.

Mäkelänrinteen lukion laajennus uusine opiskelu- ja ravintolatiloineen ovat jo valmiina odottamassa etäopiskeluista palaavia opiskelijoita. Urhea-hallin on määrä olla valmiina kesäkuun lopulla samoin kuin asuintalon. Asuntojen vuokraaminen on jo käynnistynyt. Lue lisätietoja talosta ja vuokraamisesta.

Lisätietoja Urhea-hallista.

Kampuksen rakentumisen eri vaiheita voi seurata Urhean verkkosivuilla.

Kuvat: Urhea