Valikko 6 / 2021

ESLUn seurailta kannusti yhdessä eteenpäin!

Koronaviruspandemia on ollut vahvasti läsnä urheiluseurojen arjessa. Vuosi on ollut kaikille poikkeuksellisen rankka. ESLU toteutti toukokuussa seuraillan, jossa käytiin läpi kulunutta koronavuotta, kokemuksia ja vaiheita seuratoimijan näkökulmasta. Millainen oli voimisteluseuran rankka vuosi? Entä millainen buumi golfseurassa koettiin?

Seuraillassa oli mukana kertomassa omasta toiminnastaan Mäntsälän Voimistelijoiden toiminnanjohtaja Eerika Laalo-Häikiö ja Espoon Golfseuran toiminnanjohtaja Markku Ignatius.

Voimisteluseuran rankka vuosi

Mäntsälän Voimistelijoiden toiminnanjohtajalla Eerika Laalo-Häikiöllä on mittava tausta liikunnan ja urheilun maailmassa. Hän on elänyt ja arvioinut koronaviruspandemian arkea monesta näkökulmasta, niin seuran toiminnanjohtajan kuin lajiliiton hallituksen varapuheenjohtajan roolissa. Koronapandemian iskeytyminen kerralla aiheutti valtavan käytännön järjestelyrumban, joka on jatkunut aina tähän päivään saakka.

Huoli tulevaisuudesta on käsinkosketeltava: on pelko harrastajamääristä, ohjaajista ja valmentajista sekä vapaaehtoisista. Yhteisöllisyyden fiilis on hävinnyt, kun yhteisiä, fyysisiä, tapahtumia ei ole ollut mahdollisuus pitää. Yhteys lasten vanhempiin on heikentynyt. Huoli seuran taloudesta on myös jatkuvasti läsnä, kun tapahtumia ja muita varainhankinnan keinoja ei ole ollut mahdollista toteuttaa. Seuran kehittäminen koronavuonna on ollut erityisen haastavaa.

Jotain koronavuodesta myös jää seuran arkeen. Etätunteja tullaan todennäköisesti hyödyntämään lomajaksoilla, vaikka jäsenten keskuudessa on suuri hinku päästä takaisin ryhmätuntien pariin. Vuosi on myös opettanut paljon. Lomautettuna Laalo-Häikiö joutui keksimään uusia tapoja täyttää omaa arkeaan. Samalla se on tarjonnut mahdollisuuden opetella työn ja vapaa-ajan tasapainottamista kiireisessä seurajohtajan arjessa.

Laalo-Häikiö valoi kaikille kuulijoille uskoa ja voimaa, että tästäkin selvitään. Syksyn suunnitelmat ovat käynnissä, reagointi- ja toimintakyky on ainakin huipussaan. Epävarmuus ei enää samalla lailla huoleta, kun kokemusta nopeista käänteistä on jo kertynyt. Hän kiitteli omassa puheenvuorossaan ESLUn ja lajiliittojen tarjoamaa tukea vaikeana vuonna. Seuratoiminnan näkökulmasta erityisesti käytännön vinkit ja ohjeet ovat olleet tarpeen.

Golfseurassa buumi jatkuu

Espoon Golfseuran toiminnanjohtaja Markku Ignatius on valittu Suomen Golfjohtajien (FGMA) Vuoden golfjohtajaksi 2020. Golfjohtajien verkosto toimii hienosti, vertaistukea ja vinkkejä on aina tarjolla. Ignatiuksen oma uratausta juontaa yritysmaailmasta, hän oli sen jälkeen pitkään Nuoressa Suomessa ja siirtyi hiljalleen eri golfseuroihin johtotehtäviin.

Golf on ollut poikkeuksellisen onnekkaassa tilanteessa pandemiavuonna. Golf on ollut harvoja lajeja, joita on voinut harjoittaa koronaturvallisesti. Menestys iski kasvoille, koronan myötä vuosi 2020 oli seuralle ennätyksellinen. Tästä vuodesta on tulossa vähintään yhtä hyvä. Suosion taustalla on myös seuran pitkäjänteinen ja systemaattinen työ erityisesti nuorten mukaan saamiseksi lajin pariin. Lajin harjoittamisen kynnystä on madallettu, ja seuran uusi ikäkausihinnoittelu sekä hyvä fyysinen sijainti ovat mahdollistaneet ihan uuden kohderyhmän ja sukupolven tavoittamisen. Nuoret ovat nyt vallanneet kentät, ja ruuhka viheriöllä on arkipäivää.

Espoon golfseura näkee tulevaisuuden valoisana. Golfille on saatu sen verran iso noste, mikä kannattelee myös uuden arjen koittaessa. Nuoret pelaajat ovat tuoneet lajiin ihan uutta virtaa. Golfleirit ja alkeiskurssit käynnistyvät täysillä. Kesän odotetaan olevan vähintään yhtä kiireinen kuin viime vuonna.

Myös Ignatius kiitteli lajiliiton toimintaa seurojen tukemisessa. Hän kannustaa seuratoimijoita rohkeuteen ja positiivisuuteen. Uusia ideoita kannattaa kokeilla, mutta toiminnanjohtajana on myös tärkeä pitää omasta jaksamisestaan huolta. Elämässä on tärkeä löytää balanssi, ja vapaapäivistä on tärkeä pitää kiinni, vaikka olisi kuinka kiire.

Illan aikana esiteltiin ESLUn syksyn seuratoiminnan koulutuskalenteria, joihin pyydettiin myös seuroilta palautetta ja toiveita. Seurojen toiminnanjohtajat kohtaavat seuraavan kerran omassa koulutustilaisuudessaan uudistuvan johtamisen tiimoilta 17.8.2021. Lisätietoja seurahallinnon koulutuksista löydät ESLUn tapahtumakalenterista.

Ole yhteydessä seuratoimintaan liittyvissä asioissa!

Nina Kaipio

Seuratoiminnan kehittäjä