Valikko 1 / 2022

Katja Arpalo ESLUn aikuis- ja terveysliikunnan kehittäjän sijaisuuteen: ”Olen unelmatyössäni”

Arpalolla on pitkä kokemus aikuis- ja terveysliikunnan kehittämisestä niin liikuttajana kuin järjestöliikunnan asiantuntijana. Hänen mukaansa aikuisten terveyttä edistävän liikunnan kehittämisessä tuntosarvet on oltava herkillä: on ymmärrettävä motiiveja liikkua - tai olla liikkumatta. Arpalo on valmiina tarttumaan työhön!

Vuosikymmenen vaihteessa Arpalo toimi Suomen Kuntoliikuntaliitossa aikuisten seuratoiminnan puolella järjestöliikunnan kehittäjänä. Kehittäminen on ollut hänen arkeaan monella tapaa myös tämän jälkeen. Hän on luonut uraa monessa eri liikuntajärjestössä yli 15 vuoden ajan. Tutuksi on tullut myös aikuisväestön liikuttaminen ohjaajan roolissa, melko lailla jokaisella Helsingin salilla. Tahtotilana on ollut, että jokainen ensimmäistä kertaa jumppaan uskaltanut palaa parketille myös toisen kerran.  

- Aikuisten terveyttä edistävän liikunnan kehittämisessä on ymmärrettävä, että (teko)syyt on haastava ohittaa, mutta onneksi keinoja on. Korona-aika on nostanut esiin ihmisen hyvinvoinnin uudella tavalla ja nyt on paikka iskeä. Yksi konkreettinen keino ja Liikunnan aluejärjestöjen yhteinen valinta on panostaa työpaikkojen henkilöstön liikunta-aktivointiin. Toinen äärettömän tärkeä keino ihmisten liikunta-aktivoinnissa on liikuntaneuvonta, jossa ihminen kohdataan kiireettä omana itsenään ja hänen liikuntasuhteensa voidaan ohjata uusille uomille, kertoo Arpalo ajatuksistaan.

Aikuisten terveyttä edistävän liikunnan eteen pitää tehdä töitä. Tiedetään, että vain 20 prosenttia suomalaisista työikäisistä liikkuu terveyttä edistävällä tavalla. Myös vuosittaisen varusmiesten kuntotutkimuksen pohjalta voidaan sanoa, että tällä hetkellä aikuisten kunto rapistuu hälyttävällä tavalla.

- Yhteiskunnassa on tehtävä suuremman mittakaavan ratkaisuja, jotka lisäävät liikettä eivätkä estä sitä, toteaa Arpalo.

Toiminnan nainen toimii kuten opettaa. Hän pyöräilee tai kävelee työmatkat, jumppailee lasten harrastusten aikana innostaen ja tsempaten muita vanhempia mukaan vetämällä kuntopiirejä. Aktiiviseen elämään kuuluu myös lenkkeilyä, hiihtoa ja laskettelua lumitilanteen salliessa sekä vielä vähän palloilua biitsin parissa.  

- Paras tunne on, kun olen pyöräillyt surkeassa säässä töihin ja saan höyryävän kahvikupposen käteeni. Minulla on tästä hommasta nyt sellainen tunne, että olen palannut kotiini, iloitsee Arpalo.

Kuva: Tom Nylund

 

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija