Valikko 10 / 2023
Piirroskuvitus: ratsastaja ja skeittaaja

Henriikka Kangaskoski: Iloa pienten lasten harrastuksiin

Pienet lapset ovat harrastuspolkunsa ensiaskeleilla ja on ensi arvoisen tärkeää, että heidät otetaan harrastuksissa vastaan omana ihanana itsenään. He tulevat harrastukseen yleensä luottamusta ja intoa täynnä. Tätä osallistumisen halua ja iloa ei saa rikkoa. Väestöliitossa on juuri julkaistu harrastusten ohjaajille suunnattu opas: ”Häirintä vapaata harrastamista! Opas pienten lasten häirinnän, kiusaamisen ja väkivallan ennaltaehkäisyyn ja rakentavaan puuttumiseen harrastuksissa”.

Pienten lasten välisellä häirinnällä tarkoitamme satunnaisia vuorovaikutuksen epäreiluja tai pahalta tuntuvia hetkiä, jotka liittyvät ryhmässä usein esimerkiksi valtaan, ryhmään liittymiseen tai sukupuolirooleihin. Hetkessä ohikiitäviä huomautuksia, naurahduksia, pepulle läpsimisiä ynnä muuta. Nämä monesti häirinnän kohdettakin naurattavat tai hämmentävät hetket on tärkeä tunnistaa ja puuttua niihin jo paljon ennen kuin kokeilut ja matkiminen muuttuvat tarkoitukselliseksi kiusaamiseksi tai ulossulkemiseksi.

Kuten lapset itsekin ovat tutkimuksissa todenneet, tärkeintä elämässä ovat kaverit ja se, ettei kiusata. Lapset, kuten kaikki ihmiset, tarvitsevat toisiaan, joukkoon kuulumista ja hyväksyntää. Muut asiat tulevat näiden perustarpeiden jälkeen. Harrastus, sen yhteisö ja innostus ovat asioita, joita jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisellakin tohtisi olevan. Harrastukset luovat ja ylläpitävät hyvinvointia.

Pienet lapset ovat harrastuspolkunsa ensiaskeleilla ja on ensi arvoisen tärkeää, että heidät otetaan harrastuksissa vastaan omana ihanana itsenään. He tulevat harrastukseen yleensä luottamusta ja intoa täynnä. Tätä osallistumisen halua ja iloa ei saa rikkoa. Heidän itsetuntoaan, yhteisöllisyyttä sekä häirintävapaata ympäristöä tulee rakentaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Olemme Väestöliitossa julkaisseet 7.11.2023 oppaan pienten lasten harrastusten vetäjille häirinnän ennaltaehkäisemisestä. Oppaassa pienillä lapsilla tarkoitamme 0–9-vuotiaita lapsia.

Oppaaseen on koottu tärkeää tietoa lapsen kasvusta, kiinnostuksen kohteista ja asioista, joista ei aina tule aikuisten kesken puhuttua ja sovittua, kuten yksityisyydestä, vessarauhasta tai puuttumisesta rakentavasti häirintään. Olemme kouluttaneet häirinnästä vuosia ja tehneet materiaalia ja malleja lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten tueksi. Jotta, kaikilla lapsilla olisi hyvä ja turvallista olla ihan kaikkialla.

Opas on valmistunut IPPF:n (International Planned Parenthood Federation) rahoittamassa hankkeessa Citizens, Equality, Rights and Values 2023. Oppaan nimi on “Häirinnästä vapaata harrastamista! Opas pienten lasten häirinnän, kiusaamisen ja väkivallan ennaltaehkäisyyn ja rakentavaan puuttumiseen harrastuksissa.”

Me kaikki, jotka olemme tekemisissä lasten kanssa, opetellaan näkemään asioita lasten silmin, ohjaamaan myönteisesti, innostavasti ja kärsivällisesti, puututaan kaikkeen epäreiluun käytökseen rakentavasti, autetaan kaverisuhteissa, kannustetaan kaikkia ja innostutaan lapsen kanssa yhdessä uusista jännittävistä harrastuksista.

Lataa opas Väestöliiton sivulta.

Teksti: Henriikka Kangaskoski, hankekoordinaattori, Lasten kehotunnekasvatus, Väestöliitto
Kuva: Minna Kähkönen