Valikko 4 / 2023
Kolme iloista nuorta frisbeet kädessä frisbeegolf-radalla

Tulevaisuuden johtamisesta tunteen kautta asiakaskokemukseen ja seuratoiminnan faktoista käytännön arkeen

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry ja Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry järjestivät urheiluseuroille suunnatun seminaariristeilyn Tallinnaan 17.–18.3.2023. Seuratoiminnan koskettaessa noin kolmannesta väestöstä, oli aihe ennen eduskuntavaaleja erittäin ajankohtainen. Pulppuilevan innokas seminaariväki otti aiheet omakseen ja loi vuorovaikutteisen ilmapiirin heti ensimmäisistä Viking Linen laineista eteenpäin.

Liikuntakeskustelun käydessä kuumana avasi johtamisen professori Janne Tienari kymmenen teesin kautta kuvaa siitä, mitä on johtaminen tulevaisuudessa ja miten erilaiset yksilöt saavat loistaa. Viime vuosien maailmaa ravisuttavien tapahtumien seurauksena on tullut selväksi, kuinka hankalaa ennustaminen on, joten on tervettä tarkastella asioita uteliaasti, mutta kriittisesti yhä monimutkaisemmassa maailmassa. Tienari korosti erilaisten ihmisten ja heidän osaamisensa täydentävän toisiaan tiimeissä ja yhteisöissä. Osataanko työelämässä nähdä riittävästi ihmisten vahvuuksia ja johtaa monialaista osaamista käytäntöön?

Digitalisaation lisääntyessä ja sukupolvien sekoittuessa erilaisuuksien johtaminen korostuu. Aihealue herätti seminaariyleisön ajattelemaan erilaisten ihmisten rikkautta seuratoiminnassa – kaikkea vanhaa ja perinteistä ei haluta unohtaa, mutta tuoreet suunnitelmat ja visiot ovat erittäin tervetullut lisä luoden uusia mahdollisuuksia liikunta- ja urheiluyhteisöille. Vastuullisuus kaikessa tekemisessä korostuu ja luo arvopohjaa toiminnan eri tasoille.

Tienarin puheenvuoron jälkeen Koripalloliiton toimitusjohtaja Kati Packalén jatkoi johtamisen ja urheilujohtamisen muutoksesta. Kokemusjohtamisen ammattilainen painotti tunnekokemuksen esiintuomista liikunta- ja urheilutapahtumissa, mutta myös arjen seuratoiminnassa. Susijengin tarina tunnepohjaisten esimerkkikuvin esitettynä sai yleisön aistimaan parketintasosta fiiliksiä. Esikuvien merkitystä seuratoiminnassa ei parane väheksyä. Sen verran kovan hypen on Susijengi Lauri Markkasen johdolla saanut luotua, että välillä olisi parempi liian ajattelemisen sijasta hyvä pysähtyä tuntemaan enemmän.

Seminaariyleisöä johdateltiin toisen päivän antiin ESLUn ja PHLU:n ajankohtaisilla aiheilla ennen opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Sari Virran esitystä aiheella Seuratoiminta – hyvinvointia lisäävä yhteisö. Virta toi esiin tuoretta faktaa lasten ja nuorten kokemuksista liikkumista ja seuratoimintaa kohtaan sekä ajatuksia terveydestä ja hyvinvoinnista laajemmin. Viime aikoina olemme saaneet lukea monenlaisia uutisia liikkumattomuudesta ja seuratoiminnan kalleudesta. Aihe on taas pinnalla ja herättänyt osaltaan huolestuneita ajatuksia entisestään polarisoituvasta väestöstä. Yhtenä rintamana todettiin liikkumattomuusprojektiin tarvittavan kaikkia liikunnan toimijaympäristön tekijöitä eri sektoreilta.

Seuraseminaarin päätteeksi kuultiin kahden seuran esimerkit ja ajatukset tulevaisuuden seuratoiminnasta ja johtamisesta. LCS Panthersin toiminnanjohtaja Henrietta Aarnikoivu latasi haastavien vuosien jälkeen positiivista virettä seuraväkeen esitellessään onnistumisia ja toimivia käytännön malleja cheerleadingseurasta Lahdesta. Seuran ydinajatus yhdessä tekemisestä ja hyvinvoivasta yhteisöstä kiteyttää yhden seuratyön perimmäisistä merkityksistä. Aarnikoivu korosti jäsenten kuulemista ja sitä kautta rakentuvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Aito kuunteleminen ja kuullun hyödyntäminen tiedolla johtamisen välineenä tekee toimintaa näkyväksi, entistä merkityksellisemmäksi ja vaikuttavammaksi. Ollaan rohkeasti ylpeitä siitä työstä, jota seuroissa tehdään ja kerrotaan siitä myös muille.

Jääkiekon monitoimimies, Oulunkylän Kiekko-Kerhon valmennuspäällikkö Pasi Andersson päätti seminaarin kaikille ajankohtaisella katsannolla nykyhetken haasteisiin ja tulevaisuuden seuratoiminnan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Andersson heitti ilmoille kysymyksen, olemmeko ajatelleet uudella tavalla ja tehneet seuratoimintaan liittymisen riittävän helpoksi? Itse ei kannata keksiä kaikkea, vaan yhdessä tekemällä voimavarat saadaan paremmin kaikkien hyödyksi. Arjen modernit esimerkit uudenlaisista mahdollisuuksista digimaailmassa jäivät monelle mieleen. Ajan hermolla pysymistä ja seuran laadun takaamiseksi kehitettyjä työkaluja muun muassa tähtiseuraohjelma nostettiin vahvasti esiin.

Onnistunut seminaari jätti sopivasti hampaankoloon, sillä varsinaisen ohjelman ulkopuolella käytyjä keskusteluja olisi mielellään jatkanut pidempäänkin. Sekä yleisöllä että järjestäjillä jäi positiivinen fiilis toteutetusta seminaarista – varmasti vastaavia järjestetään jatkossakin.

Teksti: Jaakko Räty, seurakehittäjä, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu