Valikko 9 / 2023
Käsiä päällekkäin

Kurinpito urheiluseurassa vaatii ennakointia

Lokakuussa ESLUn Seura-Akatemia-koulutuksessa pureudutaan urheilun kurinpitojärjestelmään. Lisäksi käydään läpi, miten seurassa tulee toimia, mikäli eteen tulee tilanne, jossa kurinpitotoimia joudutaan soveltamaan. Illan kouluttajaksi saapuu Olympiakomitean lainsäädännön ja hyvän hallinnon eritysasiantuntija, OTK, Petri Heikkinen.

Vastuullisesti toimiva seura toimii ennaltaehkäistäkseen epäasiallista käytöstä ja pyrkii takaamaan turvallisen toimintaympäristön kaikille seuran jäsenille ja toimijoille. Ennaltaehkäisy sisältää muun muassa ajantasaiset säännöt ja toimintamallit, tiedottamisen ja kouluttamisen sekä lasten ja nuorten kanssa toimivien rikostaustaotteiden tarkistamisen. Kun seuratoiminnassa eteen tulevia ikäviäkin tilanteita on mietitty ennakkoon, säästyy tilanteen tullessa eteen aikaa, vaivaa ja mahdollisesti myös rahaa. Varhainen puuttuminen mahdollistetaan, kun seurassa mukana olevat tuntevat seuran toimintamallin epäasiallisen käytöksen varalle sekä eettiset periaatteet.

Seura-Akatemiassa käydään läpi,

  • miten toimitaan tilanteessa, jossa on tarve soveltaa kurinpitomenettelyä,
  • miten tilanteisiin varaudutaan ennakolta sekä
  • mitä itse kurinpitotilanteessa tulee huomioida.

Jos tilanne ei ole ratkaistavissa seuran sisällä, lajiliittojen kuripidon lisäksi urheilulla on yhteinen riippumaton ja puolueeton toimielin, joka voi käsitellä vakavia eettisiä rikkomuksia. Urheiluyhteisön yhteinen eettinen kurinpitolautakunta on toiminut vuodesta 2022. Koulutuksessa tutustutaan tarkemmin myös kurinpitolautakunnan toimivaltaan. Lisäksi koulutuksessa käydään läpi Urheilun oikeusturvalautakunnan rooli ja tehtävät.  

Ilmoittaudu mukaan Seura-Akatemiaan

Seura-Akatemia järjestetään Sokos Hotel Presidentissä ke 25.10.2023 klo 18.00–20.00. Seura-Akatemian hinta on 50 euroa/osallistuja. ESLUn jäsenten kannattaa hyödyntää jäsenetu: Kaksi osallistujaa yhden hinnalla.

Ilmoittaudu mukaan 17.10. mennessä ESLUn sivuilta. Hyödynnä myös mahdollisuutta lähettää kouluttajalle ennakkokysymyksiä, jotka käsitellään nimettöminä ja ilman seuratietoja.

Sari Kuosmanen

Seuratoiminnan kehittäjä