Valikko 9 / 2023
Kolmen kampuksen tilaisuuden puhujat

Liikunta-alan ammatillista koulutusta Helsingissä

Liikunta-alan ammattiin on nyt hyvät mahdollisuudet kouluttautua lähellä ihmisten arkea ja pääkaupunkiseudun liikunta-alan työpaikkoja. Urhean kampuksella Helsingissä voi kouluttautua liikuntaneuvojaksi tai valmentajaksi Kolmen kampuksen urheiluopiston koulutuksissa. Opiskelun ja työnteon voi joustavasti yhdistää oppisopimuskoulutuksessa.

Liikunnanohjauksen perustutkinto (LPT) antaa hyvät valmiudet toimia käytännön liikunnanohjaustehtävissä urheiluseuroissa, kaupunkien liikuntatoimissa, kuntokeskuksissa, uimahalleissa, liikunnallisissa iltapäiväkerhoissa tai itsenäisenä ammatinharjoittajana. Helsingissä on mahdollisuus valita liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelu päiväopintoina, oppisopimuksella tai huippu-urheilijaryhmässä. Koulutuksen kesto on 2-3 vuotta.

Päiväopinnot on suunnattu peruskoulun päättäneille nuorille, jotka haluavat ammatin liikunnan ja urheilun parista. Opiskelu on käytännönläheistä, toiminnallista, liikunnallista ja sisältää paljon yhdessä tekemistä. Opiskelijat harjoittelevat liikunnan ohjaamista aitojen asiakkaiden kanssa ja järjestävät liikunta- ja urheilutapahtumia. Opintoihin kuuluu työpaikalla oppimista ja esimerkiksi urheiluseurat voivat toimia työssäoppimispaikkoina.

Oppisopimusopiskelu sopii parhaiten aikuisille, joilla on jo kokemusta työelämästä ja halu yhdistää opiskelu ja työnteko liikunta-alalla. Helsingin oppisopimusryhmän lähiopinnot toteutetaan viikoittain kahtena aamupäivänä Urheassa, jolloin opiskelija pystyy yhdistämään teoriaopinnot käytännön työntekoon ja työnantajan sijaisjärjestelyjen tarve on vähäinen. Työnantajan näkökulmasta oppisopimuskoulutus on hieno mahdollisuus kouluttaa itselleen työntekijä.

Huippu-urheilijoille tarkoitetun koulutusryhmän opinnot räätälöidään urheilu-uran ehdoilla.

Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon valmennuksen osaamisalan (VAT) koulutus käynnistyy Helsingissä vuoden 2024 alussa. Koulutus sopii seuravalmentajille, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja verkostoitua eri lajien valmentajien kanssa. Lähiopetusta on yksi iltapäivä viikossa Urheassa, jolloin koulutuksesta saa jatkuvasti tukea ja vinkkejä omaan valmennustyöhön. Koulutuksen kesto on yksi vuosi.

Mikä Kolmen kampuksen urheiluopisto?

Kolmen kampuksen urheiluopisto Oy aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa Kisakallion Urheiluopiston ja Liikuntakeskus Pajulahden ammatillisten koulutusten yhdistyessä. Kolmen kampuksen urheiluopisto on opiskelijamäärältään Suomen suurin liikunta-alan ammatillinen kouluttaja. Opisto järjestää koulutusta Urhean kampuksella Helsingissä, Kisakalliossa Lohjalla ja Pajulahdessa Lahden Nastolassa. Järjestämislupa on Liikunnanohjauksen perustutkintoon, Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintoon sekä Valmennuksen erikoisammattitutkintoon. Opistolla on urheilijakoulutuksen erityistehtävä. Urheilijaopiskelijoiden opinnot järjestetään siten, että tavoitteellinen urheilu ja opinnot tukevat toisiaan. Lisätietoja: www.urheiluopisto3k.fi

Urheiluseurojen aamukahvit Urheassa ke 22.11.2023 klo 9-10 (Mäkelänkatu 47, Helsinki). Tilaisuudessa esitellään Kolmen kampuksen urheiluopiston koulutustarjontaa urheiluseuroille ja kerrotaan oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksista. Ilmoittautuminen 19.11.2023 mennessä.

Teksti: Pauliina Hyvönen
Kuva: Kolmen kampuksen urheiluopisto Oy