Valikko 9 / 2023
Kaksi iloista nuorta nurmikentällä

Opinnäytetyönä syntynyt Liikkuva Mieli -koulutus urheiluseurojen toimijoille

Mitä seuran tulisi tehdä, kun havaitsee nuoren voivan huonosti? Miten voin nostaa asian esille ja puhua huolestani? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Liikkuva Mieli -koulutuksessa, joka on suunnattu 12–22-vuotiaiden nuorten parissa työskenteleville seuratoimijoille. Koulutuksessa käydään läpi nuoruusajan yleisimpiä mielenterveyteen, päihteisiin ja hyvinvointiin liittyviä haasteita sekä sitä, miten seuroissa voidaan asioihin puuttua.

Moninaiset haasteet nuorten elämässä ovat lisääntyneet, ja ne saattavat vaikuttaa nuoren toimintaan usealla eri osa-alueella. Yhä nuoremmat kampailee esimerkiksi masennuksen tai ahdistuksen kanssa. Erilaiset tarkkaavaisuushäiriöt ovat myös todella yleisiä. Syrjäytymisen riski on todellinen niiden nuorten joukossa, joilla on runsaasti haasteita elämässään. Harrastustoiminta tavoittaa ison joukon nuoria heidän vapaa-ajallaan, ja seurojen mahdollisuudet positiiviseen vaikuttamiseen ovat merkittävät. Seurojen toimijat voivat olla loistavia tukijoita nuoren elämän varrella.

Mitä seuran tulisi tehdä, kun havaitsee, että nuori voi huonosti? Miten voin nostaa asian esille ja puhua huolestani? Mistä voin löytää nuorelle hänen tarvitsemaansa apua? Vastatakseen näihin kysymyksiin, viimeisen vuoden sosionomiopiskelijat Mirka Lähdeaho-Vilén ja Satu Toivonen päättivät tehdä opinnäytetyönään Liikkuva Mieli -koulutuksen urheiluseuratoimijoille.

Lähdeaho-Vilénillä ja Toivosella on monen vuoden työkokemus erityisnuorten parissa sekä vankka osaaminen mielenterveys- ja päihdetyöstä. Hyödyntäen kokemustaan erilaisten nuorten kohtaamisesta ja haastavien asioiden puheeksi otosta Lähdeaho-Vilén ja Toivonen ovat saaneet Liikkuva Mieli -koulutukseen mukaan paljon käytännön vinkkejä, joita seurat voivat omassa toiminnassaan käyttää.

Liikkuva Mieli -koulutus sisältää tietoa siitä, miten kohdata, auttaa ja tukea nuoria, joilla on haasteita henkilökohtaisessa elämässään. Tarkoitus on, että koulutus antaisi urheiluseuratoimijoille käytännön toimintamalleja siihen, kuinka nuorten hyvinvointia voidaan tukea ja edistää sekä keinoja varhaiseen puuttumiseen huolen herätessä.

Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen osallistujalla on tarpeeksi tietoa ja osaamista haastavien tilanteiden kohtaamisen sekä ymmärrys siitä, mitä eri tukipalveluita on olemassa ja miten urheiluseurat voivat niitä hyödyntää.

Maksuton Liikkuva mieli -koulutus järjestetään torstaina 16.11.23 kello 18.00–21.00 Helsingin Diakonia Ammattikorkeakoulun tiloissa. Ilmoittaudu koulutukseen ESLUn sivuilta 2.11. mennessä.

Teksti: Mirka Lähdeaho-Vilén, Satu Toivonen