Valikko 9 / 2023

Anni Heikkonen: Parasta harjoittelussani oli saada monipuolista työkokemusta liikunta-alan eri osa-alueilta

Työharjoittelut ovat osa ammattikorkeakoulujen opintoja ja ne mahdollistavat oppimisen suoraan työelämästä konkretian kautta. Työharjoitteluissa opiskelija pääsee tutustumaan, mitä oman alan työkentällä tapahtuu ja mahdollisesti vaikuttamaan toimintaan omalla osaamisellaan. Harjoittelussani ESLUlla pääsin osallistumaan liikuntaneuvonnan kehittämiseen, tarkastelemaan seuratoimintaa aluejärjestön silmin sekä verkostoitumaan liikunta-alan ammattilaisiin.

Olen kolmannen vuoden liikunnanohjaajaopiskelija Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta ja suoritin opintoihini liittyvän työharjoittelun Etelä-Suomen Liikunalla ja Urheilulla eli ESLUlla. Kuuden viikon ajan pääsin pyörimään ESLUn toimistolla ja tutustumaan organisaation toimintaan. Pääasiassa keskityin harjoitteluni aikana aikuisten ja ikäihmisten liikuntaan sekä seuratoiminnan kehittämiseen. Harjoitteluni ohjaajana toimi terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkama

Odotuksia harjoittelulleni oli päästä oppimaan suoraan työkentältä mitä kaikkea liikunta-alan ammattilaisena voi päästä tekemään. ESLU on vaikuttava organisaatio, joka puhuu liikunnan puolesta ja tavoitteenani oli päästä näkemään, miten he pystyvät edesauttamaan omalla tekemisellään ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Seuratoimintaa ja liikuntaneuvontaa 

Harjoittelun aikana pääsin näkemään ja tekemään paljon eri asioita laidasta laitaan. Harjoittelu mahdollisti itseni kehittäminen muun muassa erilaisten koulutuksien avulla, vaikuttamaan omalla osaamisellani organisaation toimintaan sekä verkostoitumaan muiden liikunta-alan ammattilaisten kanssa. 

Olen itse harrastanut taitoluistelua urheiluseurassa, ja opintojeni ohella olen päässyt valmentamaan itse lajia paikallisessa seurassa. Valmentaminen ja seuratoiminnassa työskentely on vielä uutta työkenttää minulle, joten opin jatkuvasti jotakin uutta astuessani jäälle. Harjoitteluni ESLUlla opetti minua tarkastelemaan seuratoimintaa vielä enemmän niin urheilijoiden, hallituksen kuin ulkopuolisen järjestön näkökulmasta. Pääsin näkemään eri seurojen toimintatapoja, lajiliittojen työskentelyä sekä ESLUlla tapahtuvaa seuratoiminnan kehittämistä. Koska näkökulmani seuratoiminnasta on kasvanut hurjasti, en malta odottaa pääseväni takaisin omaan seuraan ja tuomaan oppejani siellä ilmi. 

Pääsin myös harjoitteluni aikana tutustumaan tarkemmin liikuntaneuvontaan. Erilaisten webinaarien ja ESLUn verkostotapaamisten kautta pääsin kuulemaan ajankohtaisia uutisia liikuntaneuvonnan puolelta sekä tutustumaan tarkemmin aluejärjestöjen rooliin liikuntaneuvonnassa. Pääsin myös itse toteuttamaan liikuntaneuvontaa muun muassa kehonkoostumusmittauksilla. Sain harjoitteluni aikana enemmän varmuutta asiakaskohtaamisiin sekä liikkumisen puheeksi ottamiseen.

Verkostojen avulla pystytään jakamaan asiantuntijuutta 

Suurin oppi, jonka sain ESLUlta, on verkostoinnin tärkeys työelämässä. Opinnoissani on painotettu verkostoihin panostamista, mutta sen todellinen arvokkuus tuli minulle ilmi vasta harjoittelun aikana. Liikunta-alan piirit ovat hyvin pienet ja siksi asiantuntijuuden jakaminen toisten ammattilaisten kanssa on erityisen tärkeää, jotta liikunta-alan kenttää voidaan tulevaisuudessa kehittää vielä paremmaksi. 

Tapasin harjoitteluni aikana myös todella inspiroivia ihmisiä, niin ESLUlla kuin sen ulkopuoleltakin, jotka auttoivat minua ymmärtämään liikuntaa ja hyvinvointia eri näkökulmista. Koen, että erilaisten valmentajien, lajiliittojen edustajien, kaupunkien liikunnanohjaajien ja koordinaattorien kohtaaminen harjoittelun aikana oli erittäin arvokasta opintojeni ja tulevaisuuteni kannalta. 

Mielenkiintoiset keskustelut muiden liikunta-alan ammattilaisten kanssa motivoivat minua pohtimaan, mitä valmistuttuani haluan päästä tekemään. Liikunnan ja ylipäätään hyvinvoinnin merkityksen esille tuominen on erittäin tärkeää ja haluankin tulevaisuudessa olla mahdollistamassa terveellisemmän elämän saavuttamisen niille, jotka tukea siihen kaipaavat.

Miksi hakea ESLUlle harkkaan? 

En pelkästään saanut uusia oppeja liikunta-alan kentältä tai upeaa mahdollisuutta kehittää itseäni tulevana liikunta-alan ammattilaisena, vaan pääsin myös tutustumaan mahtavaan työporukkaan, jonka parissa työpäivät menivät hujauksessa. Osallistava ja iloinen ilmapiiri ESLUlla mahdollisti sen, että pääsin kehittämään omaa osaamistani ja työskentelyä työyhteisössä. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että sain mahdollisuuden päästä juuri tähän organisaatioon harjoitteluun. 

Teksti: Anni Heikkonen
Pääkuva: Anni Heikkonen veti Sport Club Vantaan SCV Kilpa Pre Jr -joukkueen alkulämmittelut ja oli Viivi Ylösen matkassa tutustumassa Alueellinen digiloikka -hankkeen jalkautumista seuroihin.