Valikko 9 / 2019

Karateseura tarjoaa liikuntaneuvontaa

Tapanilan Erän Karate monipuolistaa tarjontaansa Oppien aktiiviseen arkeen -hankkeen avulla. Tulevan talven aikana seurassa kokeillaan, miten yksilöllinen liikuntaneuvonta palvelee seuran jäseniä ja mahdollisia uusia harrastajia. Kaksi harjoittelijaa pääsevät työn touhuun upouusissa tiloissa Tapanilassa.

- Lähdimme keväällä 2019 mukaan OAA-hankkeeseen seuratoimijana. Meitä kiinnostaa kehittää valmennustoimintaa sekä uusien harrastajien että nykyisten jäsenien suuntaan, lajipäällikkö Maija Laaksonen (kuvassa) kertoo.

Laaksonen iloitsee siitä, että seura saa kaksi harjoittelijaa hankkeen kautta. Ensimmäinen harjoittelija aloittaa marraskuussa ja seuraava tammikuussa. Molemmat ovat fysioterapeuttiopiskelijoita, Valtteri Saari Laurean ja Laura Toivola Metropolian ammattikorkeakoulusta. He ovat liikkumisen, aktiivisen harjoittelun ja kehonhallinnan osaajia, joilla on hyvät valmiudet yksilölliseen liikuntaneuvontaan ja opastukseen.

Liikuntaneuvonnan yhtenä tavoitteena on aktivoida karatea harrastavien lasten vanhempia ylipäätään liikkumaan enemmän, kokeilemaan karatea itsekin ja saada mahdollisesti kipinä lajiin sytytettyä.

- Meillä on uusia, drop-in-periaatteella toimivia, kuntokarate- ja kehonhuoltoryhmiä. Ne ovat matalan kynnyksen treenejä, joihin aloittelija on helppo osallistua.
Syksyllä seurassa käynnistettiin ryhmä yli 60-vuotiaille. Tarkoitus on tarjota ryhmäläisille, yksilöllistä liikuntaneuvontaa. Eläkeläisillä on yksilöllisiä, ikään ja terveyteen pohjautuvia, haasteita ja liikuntaneuvonta voi toimia kuntoilun alkuvaiheessa mainiona motivoijana.

Fysioterapeuttiharjoittelijat ovat tiivisti mukana aktiivisesti kilpailevien, 13-17-vuotiaiden, valmennuksessa. Harjoittelijat opastavat nuorten kehonhallinta- ja tasapanoharjoituksissa ja tuovat omaa osaamistaan turvalliseen harjoitteluun ja vammojen ehkäisyyn.

- Vaikeissa liikkeissä oikea tekniikka on a ja o. Suhaajille on tärkeä antaa turvallisuusvinkkejä, ettei vammoja pääse syntymään. Hieman vanhemmilla aktiiviharrastajilla harjoittelu saattaa ajan saatossa yksipuolistua. Ja silloin vinkit palauttavan ja kehoa huoltavan harjoittelun suuntaan ovat tarpeellisia.

Laaksosen mukaan liikuntaneuvonta on kausitoiminnassa mukana oleville maksutonta. Tiedotus liikuntaneuvonnasta hoituu jäsenkirjeiden välityksellä ja myöhemmin myös nettisivujen ja some-kanavien kautta.

Uudet, omat tilat kannustivat laajentamaan toimintaa

Tapanilan Erän Karaten uudet tilat, entisen kauppana toimineen liikehuoneiston tiloissa, sijaitsevat aivan Tapanilan juna-asemaan kupeessa. Aiemmin karatejaoksena toiminut seura on nyt itsenäinen yhdistys. Suunnittelu- ja remonttityö hoitui pitkältä lajin aktiivien talkootyönä. Valoisa, rauhallinen ja yhtenäinen sali on saanut tyytyväistä palautetta jäsenistöltä.

- Uusi sali mahdollistaa tarjonnan laajentamisen ja monipuolistamisen entisestään. Aloitimme syksyllä esimeriksi perhekaraten ja senioriryhmän. Nyt liikuntaneuvonta on käynnistymässä. Jatkamme soveltavan karaten pienryhmää erityislapsille, jonne 9-19-vuotias nuori voi tulla yksin tai avustajan kanssa.
Lajipäällikkö Laaksonen on itse viihtynyt tatamilla yli 30 vuotta. Hän käyttää lähes puolet työtunneistaan ohjaamiseen ja on silmin nähden innostunut työstään.

-    Karate on lajina monipuolinen. Tekniikan ja voiman lisäksi budo-lajien harjoitteluun kuuluu keskittymistä ja rauhoittumista. Karatessa on pakko keskittyä. Haasteet ja stressit jäävät karatematolle.

Seuraohjaajien Hyvinvointivalmentajaksi-koulutus

ESLUn OAA-kehittämishankkeessa lanseeraaman Hyvinvointivalmentajaksi -koulutuksen tavoitteena on tarjota urheiluseuran ohjaajille ymmärrystä, osaamista, työkaluja ja ennen kaikkea varmuutta matalankynnyksen kannustavan yksilöneuvontaprosessin vetämiseen ja jalkauttamiseen omassa seurassa. Kouluttajina toimivat kokenut liikunta- ja hyvinvointivalmentaja Hannu Suominen, LO sekä ESLUn kunto- ja terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkama.

Seuraohjaajien kaksipäiväisen hyvinvointineuvontakoulutus järjestetään Helsingissä 9.11. ja 30.11.2019. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Lisätietoa OAA-hankkeesta ja Etelätuulen aikaisemmat jutut löydät tästä.

Teksti ja kuva: Henna Tarjanne-Lekola