Valikko 9 / 2020

Hallitus kunnioitti budjettiriihessä omaa ohjelmaansa - ESLU pitää toimintaa vastuullisena

Suomen hallitus päätti budjettiriihessä kompensoida yleishyödyllisiä toimijoita ensi vuonna uhanneen rahoituksen laskun täysimääräisesti. Tämä tarkoittaa, että valtion liikuntabudjetissa ei tapahdu yli neljänneksen pudotusta 150 miljoonasta esitettyyn 110 miljoonaan euroon ensi vuonna.

Liikunnan määrärahat olivat vaarassa ennakoidun Veikkauksen tuloutuksen alenemisen takia. Tuloutus yleishyödyllisiin kohteisiin vähenee vuonna 2021 arviolta jopa yli 300 miljoonaa euroa eli noin neljänneksen 1,1 miljardin euron kokonaisuudesta. Rahapelitoiminnan tuotoilla rahoitetaan liikunnan ja urheilun lisäksi tiedettä, taidetta ja nuorisoalaa, sosiaali- ja terveysjärjestöjä sekä hevosalaa. Liikuntabudjetista rahoitettavia kohteita ovat muun muassa valtionavustus liikuntajärjestöille, liikuntapaikkarakentaminen, kuntien valtionosuudet liikuntaan ja valtakunnalliset liikuntaohjelmat.

– Hallituksen päätös antoi liikunnalle hetken hengähdyksen. Esitetty leikkaus olisi koskenut laajasti liikuntaa. Nyt vältämme liikuntajärjestöjä uhanneet jopa yli neljänneksen määrärahaleikkauksen. Yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin merkitys kasvaa haastavina aikoina ja on tärkeää, että liikunnan ja urheilun edellytykset voidaan turvata, sanoo ESLUn toiminnanjohtaja Päivi Ahlroos-Tanttu.
 
Hallitusohjelmaan on kirjattu sitoumus kompensoida Veikkauksen tuloutuksen lasku edunsaajille. Olympiakomitean tiedotteessa toimitusjohtaja Mikko Salonen nosti esille hallituksen linjakasta toimintaa kansalaistoiminnan arvosta koko yhteiskunnalle. Ahlroos-Tanttu on samoilla linjoilla Salosen kanssa.

– On hienoa, että liikunnan ja urheilun kansanliike saa jatkossakin tukea ja hallitus kantaa vastuuta tärkeässä asiassa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Lähes kymmenentuhannen seuran toiminnassa on mukana yli miljoona suomalaista, toteaa Ahlroos-Tanttu.
 
Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa (16.9.2020) tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko toteaa kansalaisyhteiskunnalla – liikunnalla, kulttuurilla, tieteellä, nuoristoiminnalla ja lukemattomien sote-alan järjestöjen työllä olevan mittaamattoman arvokas merkitys suomalaisten hyvinvoinnille ja sille, että kaikki pystytään pitämään mukana.

– Olen tyytyväinen, että nyt löydettiin ratkaisu ensi vuoden aukon kattamiseksi ja päätettiin myös pidemmän tähtäimen toimista, joilla Veikkauksen asemaa vahvistetaan ja pelihaittoja ehkäistään, sanoo Saarikko tiedotteessa.

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Päivi Ahlroos-Tanttu, puh. 040 716 1355

Kuva: Pixabay

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija