Valikko 9 / 2020
Ryhmässä kädet päällekäin - yhteistyö

Suomen Koripalloliitto kannustaa seurojaan lisäämään osaamistaan kouluttautumalla

Koripalloliitto haluaa mahdollistaa seuratoimijoiden koulutuksiin osallistumisen maksamalla osan koulutusten hinnoista takaisin seuralle. Tuki on tarkoitettu muun muassa ESLUn ja muiden Liikunnan aluejärjestöjen järjestämiin seurahallinnon koulutuksiin, jotka ovat kaikille avoimia lajista riippumatta.

Koulutustoiminta on ESLUn keskeinen tuki paikallistasolle. Tavoitteena seuratoiminnassa on turvata liikunta- ja urheilutoimijoiden peruskoulutus alueella. Tiivistä yhteistyötä tehdään seurojen lisäksi lajiliittojen, Olympiakomitea, kuntien sekä muiden liikunnan ja urheilun parissa toimivien tahojen kanssa.

Yhteisenä tavoitteena on osaavat ihmiset toimivissa ja laadukkaissa urheiluseuroissa. ESLU järjestää seuratoiminnan klubitoimintaa, seminaareja ja ajankohtaiskoulutuksia, jotka tarjoavat konkreettisia työvälineitä ja malleja seuratoiminnan osaamisen kehitystyöhön. Tilaisuuksien aiheet käsittelevät toiminnan kehittämistä, yleisiä seurahallinnon mahdollisuuksia ja haasteita sekä seuratoiminnassa pinnalla olevia aiheita. Koulutusten ja tilaisuuksien sisältöjä suunnitellaan osallistujien ja tilaajien tarpeiden mukaan, kertoo ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman.

Koripalloliitto kannustaa seuratoimijoita kouluttautumaan maksamalla osan kustannuksista

Koripalloliiton budjettiin on korvamerkattu osuus seuratoiminnan kehittämiseen. Liitossa toimiva Seurapalveluyksikkö tekee linjaukset, johon budjetoituja rahoja käytetään. Tällä hetkellä tukea halutaan jakaa kouluttautumiseen, joten liitto on päättänyt maksaa 50 prosenttia koulutusten hinnoista takaisin koulutuksiin osallistuville seuroille

Tulin Koripalloliittoon seura ja kilpatoiminnan johtajaksi vuonna 2016 uuden tehtävän avautuessa. Tuolloin liitossa päätettiin panostaa entisestään seurojen toiminnan kehittämiseen. Liiton strategia ohjaa toimintaa, joten liitossa ei ole niin sanottua seurakehittäjää, vaan tietyt palvelut ostetaan eri sisältöosaajilta esimerkiksi ESLUlta ja muilta Liikunnan aluejärjestöiltä, kertoo Koripalloliiton seura- ja kilpatoiminnan johtaja Susanna Strömberg.

Liiton työntekijöistä ja koripalloseuroista valituista luottamushenkilöistä koostuvan Seurapalveluyksikön tehtävänä on toimia seuroja palvelevien ja kehittävien toimintojen järjestäjänä.

Käymme tutustumassa seurojen toimintaan ja kyselemme seurojen toiveita liiton suhteen. Jos kysymyksiä ja toiveita tulee seurakehittämiseen ja aiheisiin kouluttautumiseen, ohjaamme heidät oikeaan paikkaan. Koen, että aluejärjestöissä on vahva osaaminen tässä ja me puolestamme pystymme tukemaan seuroja maksamalla heille osan koulutuskuluista, toteaa Strömberg.

Seuratoimijat ovat usein kiireisiä ja työtä on valtavasti. Liitossa kuitenkin toivotaan, että koulutuksiin osallistuttaisiin aktiivisesti ja vietäisiin opittua asiaa kentälle asti.  

ESLUssa on jo itsestään todella hyvät jäsenedut esimerkiksi Seura-Akatemia-koulutusten osalta, joten olenkin kuullut, etteivät kaikki jaksa kiireessä lähettää meille asti kuitteja koulutuksista. Kannustan seuroja käymään koulutuksissa ja keräämään kuitit yhteen vuoden ajalta, Strömberg toteaa lopuksi.

Kuva: Pexels

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija