Valikko 2 / 2022
Aikuisliikunnan joogatunnilla kaksi henkilöä auttavat toisiaan venyttelyssä

Aikuisliikkujat mukaan seuratoimintaan!

Urheiluseura on paikka, jossa voidaan harrastaa rakasta lajia kilpaillen tai ilman kilpailullisia tavoitteita. Seura voi olla myös ihmiselle yhteisö ja perhe, jonka jäsenten kanssa vietetään aikaa muutenkin vapaa-ajalla, ja josta löytyvät parhaat kaverit. Seura tarjoaa paikan toimia itselle merkityksellisten asioiden parissa ja se kannattaa muistaa myös aikuisliikkujien kohdalla.

Toivoisin, että mahdollisimman moni löytäisi tiensä seuratoimintaan iästä riippumatta. Seurat liikuttavat useimmiten lapsia ja nuoria, mutta monissa seuroissa otetaan avosylin vastaan myös aikuiset harrastajat.

ESLUn syksyllä 2021 toteutetun seurakyselyn mukaan lasten ja nuorten toiminnan kehittämisen lisäksi jopa puolet vastanneista seuroista toivoi ideoita aikuisten seuratoiminnan kehittämiseen. Tämä on hyvä signaali, koska väestörakenne tulee muuttumaan: Aikuisten (15–64-vuotiaiden) osuus Suomen väestöstä on jo yli 80 prosenttia. Väestörakennetta ja seurojen toimintaympäristön muuttujia käsitellään muun muassa Olympiakomitean Lisää aikuisliikkujia urheiluseuroihin julkaisussa vuodelta 2021.

Osassa seuroista pohditaan ankarasti, miten aikuisia saisi enemmän mukaan. Suunnitelmallinen koko elämänkaaren liikuttaminen tuottaa tulosta ja aikuiset ovat tällöin luonnollinen osa seuraa harrastajina ja muina toimijoina. Joskus taas aikuiset ovat innostuneet mukaan toimintaan yhden tai kahden aktiivisen jäsenen esimerkin voimalla.

Onko olemassa aika, jolloin aikuiset ovat seuroihin ikään kuin tarjolla, poimittavissa kuin kypsät hedelmät? Mitä on tehtävissä, jotta aikuiset kokisivat seuran omakseen?

Tule mukaan jakamaan ajatuksia muiden seuratoimijoiden kanssa ESLUn maksuttomaan aikuisliikunnan teemailtaan

Jos aikuisten ryhmien starttaaminen kiinnostaa tai haluat verkostoitua muiden ESLUn alueen seurojen kanssa, tule kuulemaan onnistuneita seuraesimerkkejä aikuisten liikuttamisesta. Mukana maksuttomassa aikuisliikunnan teemaillassa ovat Tikkurilan Judokat sekä Laajasalon Palloseura ja äideistä koostuva Äips-joukkue.

Maksuton aikuisliikunnan teemailta järjestetään Teams-yhteyksin ma 7.2.2022 klo 17.00–18.30. Ilmoittaudu mukaan ESLUn tapahtumakalenterista.

Kuvituskuva: Pixabay

Katja Arpalo

Aikuisliikunnan asiantuntija