Valikko 3 / 2022
Kaksi rantalentiksen pelaajaa

Suomen Kuurojen Urheiluliitto: Uusi opas kuulovammaisen liikkujan kohtaamiseen

On surullisia esimerkkejä siitä, miten kuulovammaiset ovat lopettaneet liikuntaharrastuksensa tai urheilu-uransa, sillä ohjaajat/valmentajat eivät ole osanneet kommunikoida heidän kanssaan tai ohjata heitä osana ryhmää. Jokaisen liikunta-alalla toimivan olisi hyvä lukea opas läpi ja painaa mieleensä yksinkertaiset mutta toimivat vinkit.

Suomen Kuurojen Urheiluliitto SKUL ry:n julkaiseman oppaan on tarkoitus toimia ohjaajien/valmentajien tukena, kun he kohtaavat kuulovammaisia liikkujia. Hajallaan olleesta tiedosta on koottu yhteen oppaaseen vinkkejä erilaisten kuulovammaisten liikkujien kohtaamiseen ja kommunikaatioon heidän kanssaan.

- Kuulovammaiset ovat kokeneet jäävänsä ulkopuolelle. Oppaalla haluamme muistuttaa, että itse kuulovamma ei ole este liikkumiseen ja haluamme osaltamme olla mukana madaltamassa kynnystä kuulovammaisten liikkumiseen valtaväestön kanssa. Kommunikaatio-ongelmat tai uudenlaisten ihmisten/asioiden kohtaamisen pelko eivät saa olla esteenä kuulovammaisten liikkumisessa, toteaa SKUL:n hankekoordinaattori Heli Romu.

Romu toivoo, että oppaasta on iloa ja hyötyä liikunnan ja urheilun parissa toimiville. Hän myös kannustaa jakamaan opasta kaikille ohjaajille ja valmentajille.

- Toivomme kaikkien edistävän kanssamme kuulovammaisten liikunnan iloa, Romu lisää.

Opas on tehty yhteistyössä eri kuuloalan järjestöjen kanssa. SKUL on saanut hankeavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Liikunta kuuluu kaikille, myös kuulovammaisille.

Lisätietoja: Suomen Kuurojen Urheiluliitto SKUL ry, hankekoordinaattori Heli Romu, puh. 040 124 6444

Lähde ja kuvat: Suomen Kuurojen Urheiluliitto SKUL