Valikko 7 / 2022
Lapset katsovat fläppitaulua

Tason 1 valmentajakoulutuskokonaisuus on päivitetty – lähde mukaan!

Pitkän linjan ammattivalmentaja ja kouluttaja Sanna Erdoğanin (VAT, VEAT) johdolla on päivitetty ja uudistettu Liikunnan aluejärjestöjen tason 1 valmentajakoulutuskokonaisuus (VOK-1). Sisältötyö on perustunut Suomalaisen valmennusosaamisen malliin, johon on liitetty mukaan Eurooppalaisen valmennuksen viitekehys (European Sport Coaching Framework) ja uusimmat alan tutkimustulokset.

VOK-1-koulutuskokonaisuudessa kannustetaan jatkuvaan oppimiseen ja itsensä kehittämiseen. Tätä tukee prosessinomainen koulutus, jossa teoriaa yhdistetään käytännön valmennustyöhön ja jatkuvan kehittymisen ideologiaan.

- Keskeisenä tavoitteena on keskittyä valmentajana osaamisen lisäämiseen, jonka kautta voi vaikuttaa myös urheilijan kehittymiseen. Koulutus keskittyy yksittäisen harjoituksen laadukkaaseen toteuttamiseen osana liikunnallisia tai urheilullisia elämäntapoja. Urheilijalähtöisen toimintatavan lisäksi keskitytään valmentajan hyvinvointiin ja jaksamiseen, kertoo Erdoğan, joka tekee tällä hetkellä myös väitöskirjaa urheiluvalmentajista.

Sisällöissä huomioitu lasten ja nuorten sekä aikuisten valmentamisen erityispiirteet

Koulutuskokonaisuuteen kuuluvat yksittäiset koulutukset on rakennettu lasten ja nuorten sekä aikuisten valmentajille huomioiden valmennettavan yksilön tai ryhmän toimintaympäristö ja erityispiirteet. Lasten ja nuorten parissa valmentaminen on hyvin erilaista kuin aikuisten parissa. On huomioitava muun muassa fyysiset ominaisuudet ja harjoittelu, ohjaamisen taidot kuin harjoittelun perusteet.

Kokonaisuus sopii ohjaajille ja valmentajille, jotka ovat jo hiukan kartuttaneet ohjauskokemusta tai käyneet ohjauksen alkutaipaleen koulutuksia, esimerkiksi Lasten Liike -ohjaajakoulutuksia. Tason 1 valmentajakoulutus tarjoaa siis hyvän jatkon valmentajan polulla.

Yleisesti ajatuksena on saada osallistujille valmiudet luoda perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen lajista ja harrastajien ikä- ja osaamistasosta riippumatta.

Koulutuksiin liittyy vahvasti myös ennakkotehtävät sekä koulutuksen jälkeen tehtävät oppimistehtävät. Osa koulutuksista toteutetaan etäkoulutuksina verkossa ja osa käytännönkoulutuksina.

- Koulutuskokonaisuus on rakennettu nykyaikaisemmaksi, ei ole enää pelkkiä luentoja ja käytännönharjoituksia, vaan enemmän osallistamista ja osaamisen lisäämistä myös ennakko- ja oppimistehtävien myötä. On hienoa, että kokonaisuuden päivityksestä vastannut Erdoğan toimii ESLUn syksyn koulutuskokonaisuuden kouluttajana, iloitsee ESLUn nuorisopäällikkö Tarja Nieminen.

ESLUn kokonaisuudet lasten ja nuorten sekä aikuisten valmentajille starttaa 2.9.2022

Aluejärjestöjen valmentajakoulutuksia voidaan sisällyttää lajista riippuen lajiliiton omaan tason 1 koulutuksiin. Koulutuskokonaisuus täydentää sisällöillään lajien omia koulutuksia ja tarjoaa mahdollisuuden pohtia valmentamista myös muiden lajien osallistujien kanssa.

ESLU tarjoaa syksyn aikana koko tason 1 valmentajakoulutuskokonaisuuden, mutta mahdollisuus on osallistua myös vain yhteen koulutukseen.

- Jokaiselle valmentajalle ja ohjaajalle, joilla on jäänyt muutama koulutus käymättä vanhasta rakenteesta, löytävät uudistetusta niille korvaavan vastaavuuden, täsmentää Erdoğan.

Ilmoittaudu mukaan tason 1 valmentajakoulutuskokonaisuuksiin

ESLUn järjestämän koulutuskokonaisuuden (VOK-1) starttipäivät lasten, nuorten ja aikuisten valmentajille on pe 2.9.2022. Koulutuskokonaisuuden hinta on 450 euroa sisältäen kaikki teemakoulutukset, ennakkotehtävät ja suoritettavat oppimistehtävät. Huomioithan, että jokaiseen koulutukseen voi myös ilmoittautua erikseen.

- Valmentajien ja ohjaajien osaamiseen panostaminen on seuralle kannattavaa, koska se muun muassa madaltaa kynnystä lähteä valmentajanpolulle, motivoi jo toiminnassa mukana olevia sekä parantaa harjoitusten laatua, toteaa ESLUn seuratoiminnan kehittäjä Sari Kuosmanen.

Ilmoittaudu mukaan lasten ja nuorten valmentajien koulutuskokonaisuuteen. 

Ilmoittaudu mukaan aikuisten valmentajien koulutuskokonaisuuteen.

Yhteiset koulutukset lasten ja nuorten sekä aikuisten valmentajille

Lasten ja nuorten valmentajille suunnatut koulutukset

Aikuisten valmentajille suunnatut koulutukset

Teksti: Minttu Koivumäki ja Minna Murtomäki, ESLU