Valikko 3 / 2023
Kaksi nuorta koripallokentällä

Valtti-ohjelmassa etsitään liikuntaharrastusta vammaisille lapsille ja nuorille – haku ohjelmaan käynnissä 30.4. saakka

Suomen Paralympiakomitean koordinoimassa Valtti-ohjelmassa etsitään liikuntaharrastusta erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Ohjelmassa henkilökohtainen ohjaaja eli Valtti toimii harrastuksen pariin saattajana 6–23-vuotiaalle lapselle tai nuorelle. Haku Valtti-ohjelmaan on auki 1.3.–30.4. ja ohjelmaan liittyvät liikuntakokeilut toteutetaan pääasiassa syksyllä 2023.

Valtti-ohjelmassa on vuodesta 2016 alkaen etsitty harrastusta lähes 1300 lapselle ja nuorelle. Heistä 45 prosenttia on löytänyt harrastuksen ohjelman kautta ja 60 prosenttia on saanut idean mahdolliseen harrastukseen tulevaisuudessa.

Ensisijalla Valtti-haussa ovat lapset ja nuoret, joilla on jokin vamma tai pitkäaikaissairaus, joka vaikeuttaa harrastuksen löytymistä ja harrastusryhmään osallistumista. Ohjelmaan valittu lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin, joka toimii ohjattavansa liikuntakaverina ja harrastuksen pariin saattajana. 

Valtti suunnittelee ohjattavalleen noin neljän liikuntakokeilukerran jakson, joka toteutetaan pääasiassa syksyllä. Liikuntakokeilut voivat olla esimerkiksi vierailuja urheiluseurojen harjoituksiin, kunnan liikuntavuoroille tai yksityisten liikuntapalvelujen tarjoajien tiloihin.

Valtit ovat pääasiassa kuntoutus- ja liikunta-alan opiskelijoita. Valtti-ohjelmassa on mukana lukuisia yhteistyöoppilaitoksia eri puolilta Suomea. Sekä Valtti-ohjelmaan mukaan haluavat perheet että Valteiksi haluavat opiskelijat hakevat mukaan ohjelmaan maalis-huhtikuussa. Osassa Valtti-ohjelman yhteistyöoppilaitoksista Valttina toimiminen kuuluu pakollisiin opintoihin. Näissä tapauksissa opiskelija ilmoittautuu ohjelmaan mukaan kyseisen kurssin alkaessa.

Valtti-ohjelmassa pureudutaan erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen mahdollisuuksiin liittyvään ongelmaan, joka syntyy siitä, että perheet eivät tiedä, mikä laji tai liikuntamuoto soveltuu heidän lapselleen, mistä sopiva harrastuspaikka löytyy, miten sinne pääsee ja kelpaako lapsi mukaan. Toisaalta taas urheiluseuroilla ja muilla liikuntatoimintaa järjestävillä tahoilla saattaa olla pelkoja oman osaamisen riittämättömyyden ja ohjaajaresurssien osalta. 

Valtti-ohjelma etenee siten, että hakuajan päätyttyä hakemukset käydään läpi touko-kesäkuun aikana. Samalla muodostetaan Valtti-parit eli ohjelmaan valituille lapsille ja nuorille etsitään oma Valtti-ohjaaja. Tämän jälkeen Valtti-koordinaattorit järjestävät oman alueen Valtti Kick off -tilaisuuden, jossa perheet ja Valtit tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa. Tapaamiset ja harrastekokeilut sijoittuvat syksyyn ja loppuvuoteen. Valtti-ohjelman kokeilujakso päättyy viimeistään vuoden vaihteessa. Lue lisää Valtti-ohjelmasta.

Haluan oman Valtin -hakulomake erityistä tukea tarvitsevan lapsen tai nuoren perheille (FIN, ENG & SWE)  

Haluan Valtiksi -hakulomake opiskelijoille (FIN, ENG & SWE) 

Valtti-tarinoita

Lisätiedot

Suomen Paralympiakomitea, lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijat Kaisa Kiri, puh. 050 436 7612, kaisa.kiri@paralympia.fi ja Henry Manni, puh. 050 576 5501, henry.manni@paralympia.fi

Lähde: Paralympiakomitea