Valikko 8 / 2023
Lapsia esiintymässä lavalla

ESLUn jäsenseura Tapanilan Erä 90 vuotta – työtä suurella seurasydämellä

90-vuotias monilajiseura, Tapanilan Erä on aktiivinen liikunta- ja urheilutoiminnan mahdollistaja niin matalan kynnyksen liikkujille kuin kilpaurheilijoille. Nykyään seuran jäsenmäärä on vakiintunut noin 5 000 aktiivisen liikkujan joukoksi. Seurassa on ryhmä- ja harrasteliikunnan, koululaisten iltapäivätoiminnan ja nuorisotalotoiminnan lisäksi 10 lajijaostoa: jousiammunta, ju-jutsu, keilailu, kiipeily, krav maga, lentopallo, miekkailu, nyrkkeily, voimistelu ja yleisurheilu.

Seura vietti 90-vuotisjuhliaan elokuun lopussa. Esillä oli monilajiseuran kaikki jaostot omilla esityksillään.

– Juhlista tuli todellinen flow-fiilis ja yhteishenki oli katossa. Oli mahtavaa nähdä, miten upeaa toimintaa Tapanilan Erällä on ja kuinka kaikki olivat panostaneet juhlapäivään. Iloitsen myös siitä, että tilaisuus antoi jäsenillemme mahdollisuuden nähdä seuramme monipuolisen toiminnan kokonaisuudessaan. Henkilökunta ja vapaaehtoiset olivat tehneet paljon töitä tämän juhlan eteen ja olen heistä kaikista todella ylpeä, sanoo vuodesta 2018 asti seuran toiminnanjohtajana toiminut Kirsi Johansson.

Johansson on ollut mukana Tapanilan Erän matkassa jo 46 vuotta: ensin urheilijana yleisurheilun parissa ja myöhemmin muun muassa seuran eri valmennusrooleissa, liikunnanohjaajana ja liikuntapäällikkönä. Tällä hetkellä hän työskentelee kokonaisvaltaisesti seuran kehittämisen parissa.

– Viime vuodet ovat olleet haasteellisia. Koronan myötä kaikki resurssit menivät kulujen kanssa taisteluun ja pahimmillaan kaikki seuran päätoimiset työntekijät olivat lomautettuina. Viime keväänä oltiin pitkästä aikaa siinä tilanteessa, että harrastajamäärät olivat lähellä normaalia. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että koronan vaikutukset näkyvät seuran taloudessa vielä vuosienkin päästä, kertoo Johansson.

Vaikka viimeiset vuodet eivät ole olleet seuratoiminnassa helppoja, niin töitä tehdään entistä enemmän ja suurella seurasydämellä.

– Minulle tärkeä esikuva on edesmennyt Tapanilan Erän entinen puheenjohtaja ja Tapanilan Urheilukeskuksen toiminnanjohtaja Leo Jokela. Häneltä olen oppinut paljon työnteon arvostuksesta ja arvomaailmasta. Jokela oli myös järjestön innovaattori ja hänen kanssaan käynnistelimme Suomen ensimmäisen liikunnallisen iltapäiväkerhon toimintaa, sanoo perinteistä iloitseva Johansson.

Tapanilan Erällä yhteistyö on kaiken perusta

Johanssonille on sydämen asia kehittää seuran toimintaa kokonaisvaltaisesti ja viedä asioita eteenpäin. Energiaa ja motivaatiota hän saa nähdessään eri-ikäisiä ja eri liikuntataustoja omaavia henkilöitä liikkumassa ja viihtymässä seuran tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

– Yksin en pärjäisi, vaan asioita tehdään yhdessä muiden seuratoimijoiden kanssa. Ilman vapaaehtoisia seuratoiminta ei olisi mahdollista. Ei nyt, eikä tulevaisuudessa, vaikka seuran toiminta on ammattimaistunut. Meillä on upea työyhteisö, jonka hyvinvoinnin eteen pyrin itse tekemään töitä. Tällä hetkellä meillä toimintoja pyöritetään 15 henkilön voimin. Lisäksi tiimissä on 70 ohjaajaa, 200 valmentajaa sekä satoja vapaaehtoisia. Isot kiitokset kaikille vapaaehtoisille, seuran hallitukselle ja koko seuramme yhteisölle, sanoo Johansson.  

Kohti uutta strategiaa vahvoilla arvoilla

Yhteisöllisyys ja jäsenten kuunteleminen kuuluvat vahvasti Tapanilan Erän arvoihin. Seuran päätöksenteossa ja toiminnassa otetaan huomioon tasavertaisuus, vastuullisuus, eettisyys ja laadukkuus.

– Arvojen eteen tehdyn työn lisäksi teemme työtä sen eteen, että olisimme mahdollisimman helposti lähestyttävä ja toiminnaltaan läpinäkyvä seura. Toivon, että seuran arvot eivät koskaan katoa, sanoo Johansson.

Ensi vuonna toimintaa ohjaa ja kehittää uusi strategia. Johanssonin mukaan seura pysyy jatkossakin matalan kynnyksen liikunta- ja urheiluseurana.

– Pyrimme reagoimaan liikunnan trendeihin, jotta seura pystyy pitämään tarjonnan monipuolisena ja jäsentemme toivomana. Tulevana vuotena kehitämme seuran viestintää ja markkinointia sekä päivitämme brändimme ilmettä, paljastaa Johansson.

Kuvat: Tapanilan Erä, Helena Tikkanen, Kirsi Johansson

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija