Valikko 1 / 2024
Yleisurheilulajikokeilussa vuorossa esteet

Paikalliset urheiluseurat henkilöstön liikuttajina

Henkilöstöliikunnan barometrin (2021) mukaan 64 prosenttia palkansaajista uskoo, että liikunta vaikuttaa positiivisesti ajatustyöhön, ja jopa 76 prosenttia uskoo, että työnantaja mielikuva on parempi ja vetovoima suurempi työpaikolla, jotka tukevat liikuntaa. Helsingin kaupungilla työskentelee lähes 38 000 henkeä, joiden hyvinvoinnista ja työkyvystä joulukuussa 2023 Liikkuva työelämä -palkinnon saanut työnantaja huolehtii monipuolisten liikuntapalveluiden avulla.

Helsingin kaupunki tukee henkilökuntansa työkykyä, hyvinvointia, arjen aktiivisuutta ja liikkumista monenlaisin toimenpitein. Tarjolla on esimerkiksi koutsausta, neuvontaa, kampanjoita ja kuntotestejä sekä helposti saavutettavia liikuntaryhmiä ja liikkumaan kannustavia sovelluksia. Lisäksi kaupunki panostaa olosuhteisiin, taukoliikuntavälineisiin, työmatkaliikuntaan ja tarjoaa työntekijöilleen kulttuuri- ja liikuntaetuja. Työntekijöitä kannustetaan myös kokeilemaan eri lajeja paikallisissa urheiluseuroissa. 

– Työnantajien mahdollistamat lajikokeilut urheiluseuroissa ovat yksi tapa innostaa työntekijöitä löytämään itselleen mielekkään liikkumisen muodon, jopa kokonaisvaltaisen vapaa-ajan harrastuksen. Laji voi olla ihan uusi tai nuoruudesta tuttu, mutta esimerkiksi muuton myötä vuosiksi unohtunut. Työyhteisöille liikuntaseurat tarjoavat oivan kumppanin, koska parhaimmillaan niistä löytyy osaavan ohjaajan ohella niin harjoitustilat, välineistö kuin toimintaa eri tasoisille ja kuntoisille liikkujille toteaa Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLUn terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkama.

ESLU on saanut olla kaupungin henkilöstöliikunnan yhteistyökumppani vuosien ajan. Yhteistyön ensiaskeleet suunnattiin kuntalaisille ja myöhemmin myös henkilökunnalle suunnattujen liikunta- ja kuntotestitapahtumien parissa 2010-luvulla. Yhteistyö henkilöstöliikunnan saralla tiivistyi terveysasemien henkilöstön tyhypäivistä vuonna 2020 ja on edennyt muun muassa ESLUn organisoimiin lajikokeiluihin sen helsinkiläisissä jäsenseuroissa Buusti360-hyvinvointikonseptin puitteissa.  

Urheiluseurojen kanssa toteutetuilla lajikokeiluilla on haluttu täydentää kaupungin jo olemassa olevaa laajaa henkilöstöliikunnan tarjontaa, mutta myös nostaa seuratoimintaa esiin isossa työyhteisössä. Helsingissä toimii yli 800 urheiluseuraa, joissa monessa on potentiaalia liikuttaa ja tarjota liikkumisen lisäksi monenlaista mielekästä ja yhteisöllistä tekemistä työikäisille.

Helsingin kaupungin henkilöstöliikuntasuunnittelijoiden Pilvi Heinosen ja Eeva-Liisa Rautiaisen sekä ESLUn yhteinen tahtotila on ollut innostavien lajikokeilujen tarjoaminen erityisesti uusille kokeilijoille. ESLU on keskittynyt toiminnan hallinnointiin ja koordinointiin vastaten laji- ja seuravalinnoista, laadun varmistamisesta sekä osallistujille suunnatun tiedotusmateriaalien työstämiseen. Kumppaniseurat ovat tarjonneet kaupungin henkilöstölle mahdollisuuden tutustua ja kokeilla padelia, lentopalloa, melontaa, aikidoa, frisbeegolfia, beach volleyta, kuntosuunnistusta, yleisurheilua, iaidoa, polkujuoksua, metsäretkeilyä, kuntonyrkkeilyä, maastopyöräilyä ja cheerleadingia.

– Urheiluseurojen toteuttamissa lajikokeiluissa on kokeilijoille haluttu tarjota mahdollisuus tutustua paitsi uuteen lajiin myös esitellä lajille tyypillinen, aito harjoitteluympäristö kokeneen ohjaajan johdolla. Tärkeäksi koettiin myös varmistaa seuralta sen toiminnan soveltuminen ihan aloittelijoille sekä ennakko-ohjeistusten seikkaperäisyys. Niiden avulla kokeilijalle haluttiin luoda varma ja turvallinen olo tulla vieraaseen paikkaan uuden toiminnan äärelle, kertoo Palkama. 

Lajikokeilut ovat saaneet kiitosta ja jatkoa toivotaan 

Kaupungin henkilöstöliikuntavastaavien tekemän osallistujapalautteen perusteella osallistujat ovat olleet tyytyväisiä lajikokeiluihin ja suosittelisivat niitä myös työkavereilleen. Toiminnan toteutus sai paljon kiitosta ja erityisen hyviä arvioita saivat seurojen ohjaustyön laatu, liikuntapaikan sopivuus lajikokeiluun sekä liikuntatuokion ilmapiiri ja tunnelma. Kiitosta tuli myös siitä, että kaikki oli järjestetty helpoksi, eikä tietoa tarvinnut kaivella monista paikoista. Kokeilijat myös innostuivat kokeilemastaan lajista ja osa innostui aloittamaan sen säännöllisen harrastamisen.

Myös kehitettävää lajikokeilujen toteuttamisessa sekä kaupungin, ESLUn ja urheiluseurojen välisestä yhteistyöstä löytyy. Samoin löytyy henkilökunnalta toiveita ja ideoita. Tulevaisuudessa toivotaan lisää vaihtoehtoja ja enemmän kokeiluaikoja, koska osa kokeiluista meni heti täyteen tai ajankohta ei sopinut kokeilusta kiinnostuneelle. Myös harvinaisempia lajeja pyydettiin tarjottimelle – sellaisia, joiden pariin ei muuten tulisi löydettyä. Tiedonkulkuun tulee myös panostaa, sillä isossa organisaatiossa oikeiden kanavien käyttäminen ja tiedon ajoittaminen on isossa organisaatiossa haasteellista.

– Kuluvalle vuodelle on jatkoa luvassa urheiluseurojen lajikokeilujen osalta ja myös edellä mainittuihin haasteisiin ja toivoisiin etsitään ratkaisuja. Tavoitteena on lisäksi tuoda paikallisia seuroja entistä vahvemmin esiin työantajan tarjoamien lajikokeilujen ohella myös omatoimisten tutustumiskäyntien kautta. Valtaosa urheiluseuroista tarjoaa näitä jo nyt avoimesti myös aikuisille. Kannustankin seuroja huomioimaan sivuilla vierailevat uudet kävijät ja kokeilusta kiinnostuneet sekä tarkistamaan oman toimintansa saavutettavuuden sekä ajantasaiset yhteystiedot. Minuun kannattaa myös olla yhdessä, jos seurallanne herää kiinnostus yhteistyöhön työyhteisöliikunnan parissa, innostaa Palkama.

”Lajikokeilu oli loistava!” 
”Kiitos, tämän kaltainen toiminta on erittäin hyvää!” 
”Kiitos tällaisesta mahdollisuudesta, se oli mahtava kokemus.” 

Kuva: Merja Palkama

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija