Valikko 3 / 2019

Seura-Akatemia: Osa-aikaisten työntekijöiden työsopimukset

Pasi Kosken ja Pasi Mäenpään tekemässä tutkimuksessa ”Suomalaiset liikunta- ja urheiluseurat – tilanne, muutokset ja tulevaisuus” selvisi, että kolmasosa seurojen työntekijöistä on osa-aikaisia. Seuroissa osa-aikaisten tuntityöntekijöiden käyttö on ollut perinteisesti runsasta esimerkiksi valmennuksessa. Onko teillä huomioitu lakimuutokset ja tehty tarvittavat päivitykset sopimuksiin?

- Nykyisen lainsäädännön näkökulmasta kyse on vaihtelevan työajan sopimuksista. Lakimuutos edellyttää työnantajia päivittämään vanhoja ennen lainmuutosta tehtyjä osa-aikaisten työntekijöiden työsopimuksia. Edelleen uusien vaihtelevan työajan sopimusten osalta tulee huomioida lain uudet vaatimukset, kertoo tilaisuuden kouluttajana toimiva Legistumin asianajaja ja osakas Teppo Laine.

- Nykyinen laki täsmentää, että osa-aikaisen työn teettämiselle työnantaja-aloitteisesti pitää aina olla hyväksyttävä liiketoiminnallinen peruste eli työantajan työvoiman tarve ei ole kiinteä eikä kokoaikainen. Työn teettämistä ei saa perusteettomasti ”pilkkoa” osa-aikaisiksi. Vaihtelevan työajan sopimus voidaan tehdä työntekijän tahdosta, mutta tällöin pitää olla kyse työntekijän aidosta tahtotilasta ja perusteesta (opiskelu tms.) ja tämä on hyvä kirjata sopimukseen. Perusteetta tehty vaihtelevan työajan ehto on pätemätön, sanoo Laine.

ESLUn tapahtumissa ja koulutuksissa oppii

Pitkään ESLUn klubeissa ja Seura-akatemia koulutuksissa käynyt Risto Spora kokee, että on saanut suoraa ja selvää apua tilaisuuksista.

- Esimerkkinä viime vuoden puolelta iso apu oli tietosuojan koulutuksessa. Ilman Teppo Laineen tuttuja ja pariin kertaan kuultuja höpinöitä sekä valmiiksi kirjoitettuja sääntöjä ja ohjeita olisi kulunut paljon aikaa ja hikeä valunut, ehkä jopa kyyneleitä, kiemuraisia lausekkeita rustatessa. TJ-klubi ja Seura-Akatemiat rikkovat sopivasti omia ajatusympyröitä ja sitä kautta helpottavat omaa työsarkaa, sanoo Spora.

Seura-Akatemia 20.3.

Maaliskuun Seura-Akatemiassa käsitellään muuttunutta lakia osa-aikaisten työntekijöiden työsopimuksen osalta ja seuran velvoitteita työnantajana. Kannattaa tulla paikalle ja päivittää kaikki työsopimuksiin liittyvät asiat! Mahdolliset ennakkokysymykset on hyvä laittaa jo ilmoittautumisen yhteydessä, jolloin voidaan varmistaa kaikkien askarruttavien kysymysten läpikäynti. Koulutuksen hinta on 60 euroa. ESLUn jäsenetu: Kaksi osallistujaa yhden hinnalla! Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 13.3.

Toivomme seuroilta jatkuvasti ideoita ja aiheita Seura-Akatemioihin, seminaareihin ja klubitapaamisiin, jotta voimme palvella seuroja ja seuratoimijoita entistä paremmin heitä kiinnostavista aiheista.

Paula Nogelainen