24.6.2024

Liikunnan aluejärjestöjen liikuntaleirit ovat vuosikymmeniä liikuttaneet lapsia eri puolilla Suomea. Tarjolla on monipuolisen liikunnan leirejä, lajileirejä, päiväleirejä, yöleirejä, kivaa tekemistä, uusia kavereita ja ennen kaikkea rentoa kesälomafiilistä. Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLUn kesän SankariSporttileirille osallistui tänä kesänä 100 lasta, jotka pääsivät nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta. Leiri tarjosi myös kesätyöpaikan 25 upealle nuorelle ohjaajalle.

Jokaisen alueen leiri on muotoutunut omanlaisekseen ja kokoiseksi. Monipuolisen liikunnan leireillä lapset ja nuoret pääsevät kokeilemaan leiripäivien kuluessa erilaisia liikuntamuotoja ja muita kesäpuuhia. Osallistujilta ei odoteta lajitaitoja, vaan puhdasta innostusta kokeilla kaikkea uutta. Osa alueista järjestetään myös lajileirejä, joilla päivittäin puuhaillaan enemmän yhden lajin tai lajiryhmän parissa, unohtamatta kuitenkaan muuta liikkumista ja yhteistä tekemistä.

Suuri osa leireistä toteutetaan heti alkukesästä koulujen päätyttyä ja vanhempien ollessa vielä töissä. Kesän 2024 aikana Liikunnan aluejärjestöt järjestävät 12 liikuntaleiriä, joilla liikkuu runsaat 2 300 lasta ja nuorta. Leirit tarjoavan yli 500:lle nuorelle kesätöitä leiriohjaajina sekä muissa avustavissa tehtävissä.

”SankariSporttileiriä ei ole suotta kehuttu”

ESLUn päiväleirien tavoitteena on tarjota ohjattu ja turvallinen tapa viettää kesälomaa liikunnan parissa. Leirit ovat suunnattu alakouluikäisille lapsille ja toiminta on liikuntapainotteista. Ohjelmassa on pallopelejä, leikkejä, kisailuja, taitoratoja, seikkailutoimintaa ja arvokeskusteluja nuorten kanssa. Tänä kesänä lapset pääsivät kokeilemaan myös mindfulnessia sekä rentoutumaan omaa kehoa kuunnellen. Keskeistä leiritoiminnassa on leikinomaisuus ja tasavertaisuus, jolloin jokainen leiriläinen voi kokea onnistumisen elämyksiä.

- Tänä vuonna mukana oli paljon lapsia, joilla ei ole vielä omaa harrastusta. Oli ilo huomata, kuinka lapset innostuivat eri lajeista ja kokeilivat niitä ennakkoluulottomasti. Hienointa olisi, että kipinä syttyisi liikkumiseen ja mahdollisesti liikunnallisen harrastuksen pariin. Haluan vielä kiittää meidän nuoria ohjaajiamme, jotka omalla aktiivisuudellaan ja heittäytymisellään innostivat leirin pienempiäkin kokeilemaan rohkeasti omia taitojaan, toteaa ESLUn lasten ja nuorten liikunnan päällikkö Tarja Nieminen.

”Tämä oli meille ensimmäinen SankariSporttileiri, mutta ei varmastikaan viimeinen.”

”Nuoret ohjaajat kohtasivat leiriläiset hymyillen. Oli mukana myös huomata kokeneemmat vetäjät mukana.”

”Vanhempi sai heti leiriläistä saattaessa vaikutelman, että leiri on hyvin organisoitu ja suunniteltu.”

”Ihanan monipuolista tekemistä lapsille. Uusia lajejakin ja kaikki ei ollut urheilua – tosi kiva juttu.”

ESLU on järjestänyt SankariSporttileirejä vuodesta 2005 alkaen. Leiri toteutetaan yhteistyössä Elämäni Sankari ry:n ja Hyvinkään kaupungin kanssa.

Leirillä kertyy monenlaisia kokemuksia

Leirit ovat paljon muutakin kuin liikkumista. Moni tulee leirille tutun kaverin kanssa ja lähtee kotiin mukanaan useampi uusi kaverisuhde. Leiriltä matkaa tarttuu monia uusia taitoja ja saattaapa joku innostua lajikokeilusta mukaan seurojen toimintaan tai oman kunnan järjestämään HSM-kerhotoimintaan koulujen syksyllä taas jatkuessa.

Kokeillessaan uusia liikuntamuotoja kivojen kavereiden kanssa moni leiriläinen ylittää itsensä ja toteaa, että hienostihan tämä tekeminen sujuu, vaikka etukäteen vähän jännitti. Toiselle yöpyminen ilman vanhempia voi tapahtua ensimmäisen kerran juuri leirillä, toinen taas ei aiemmin ole nukkunut yötään teltassa.

Nuorille ohjaajanaluille ja kokeneemmillekin leirit tarjoavat loistavan mahdollisuuden saada koulutusta ja kokemusta lapsiryhmien ohjaamisesta. Ohjaaminen ei rajoitu pelkästään liikuntaan, vaan porukalla kuljetaan läpi päivän ja osalla leireistä yönkin. Monenlaista ehtii tapahtua päivien aikana.

Kesän leirille voivat pienimmät tai aremmat lapset osallistua myös yhdessä tutun aikuisen kanssa. Näillä perheleireillä tehdään samoja kivoja juttuja kuin muillakin leireillä. Aikuisetkin saavat heittäytyä lasten mukana leiripuuhiin ja haastaa itseään uusillakin liikuntamuodoilla.

Liikunnan aluejärjestöt mukana Leikitään Pikku Kakkosta -kesäkiertueella

Liikunnan aluejärjestöt liikuttavat ja leikittävät perheitä tänä kesänä myös Leikitään Pikku Kakkosta -kiertueella kuudella paikkakunnalla. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on kutsunut Pikku Kakkosen kylään Savonlinnaan (29.6.), Mikkeliin (30.6.), Sotkamoon (2.7.), Suomussalmelle (3.7.), Pietarsaareen (5.7.) ja Seinäjoelle (6.7.). Paikallistoimijat järjestävät tapahtumiin monipuolista tekemistä ja alueiden liikunnallisilla toimintapisteillä touhutaan yhdessä Jekku-jänön kanssa.


Liikunnan aluejärjestöt toimivat viidentoista aluejärjestön voimin eri puolella Suomea. Järjestöjen perustehtävänä on suomalaisten hyvinvoinnin edistäminen liikunnan ja urheilun avulla. Lisäksi tehtävänä on liikuntakulttuurin elinvoimaisuuden ja monipuolisuuden varmistaminen - erityisesti paikallisella tasolla.