5.10.2022

Energiakriisi heijastuu liikuntapaikkojen käytön ja harrastamisen kustannuksiin. Energian säästäminen aina kannattavaa, mutta tulevina kuukausina myös ratkaisevan tärkeää toimintaedellytysten turvaamiseksi. Olympiakomitea kannustaa koko urheiluyhteisöä mukaan energiansäästötalkoisiin 10.10.2022 alkaen.

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat johtaneet energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Myös liikuntapaikkoja ylläpitävät kunnat, yritykset ja seurat kärsivät kasvavista kustannuksista ja sähköstä voi myös tulla pulaa. Jotta energiaa riittää meille kaikille, valtionhallinto on käynnistänyt kansallisen Astetta alemmas -energiansäästökampanjan.

Suomen Olympiakomitea haastaa koko urheiluyhteisön mukaan talkoisiin, sillä uskomme, että liikunnalla ja urheilulla on paljon voimaa ja voitettavaa energiansäästössä: energiansäästö hillitsee seuroille ja harrastajille koituvia kustannuksia, se auttaa pitämään liikuntapaikat auki sekä on vastuullista ja tarpeellista myös ilmastonäkökulmasta. 

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää tärkeänä, että liikunta- ja urheiluyhteisö ottaa energiakriisin vakavasti.

– Meidän on omalta osaltamme liikunta- ja urheiluyhteisössä katsottava, mitä voisimme tehdä ongelmien lieventämiseksi. Haluamme niin Olympiakomiteassa kuin koko liikunnan ja urheilun kentässä olla osana ratkaisua. Haastamme kaikki liikunnan ja urheilun toimijat energiansäästötalkoisiin.

Urheilun energiansäästötoimenpiteitä voidaan toteuttaa ja edistää niin lajiliitoissa, seuroissa kuin urheilun toimintaympäristöissä - aina yksittäisen liikkujan tasolle asti.

Olympiakomitea haastaa kaikki jäsenjärjestöt sekä muut liikunnan ja urheilun toimijat viestimään energiansäästösuosituksista omissa yhteisöissään. Kannustamme myös kehittämään omassa lajissa tai yhteisössä muita mahdollisia tapoja energiansäästöön.   

Urheilun energiansäästösuosituksia kootaan Olympiakomitean sivuille päivittyvään artikkeliin. Kampanjan viestintämateriaaleja on koottu #energiansäästötalkoot -aineistokansioon. Olettehan mukana, kun yhteinen viestintä käynnistyy 10.10.2022 alkavalla energiansäästöviikolla! Talkoot jatkuvat ja materiaaleja voi käyttää vapaasti myös käynnistysviikon jälkeen.

Lisätietoja ja kampanjan viestintämateriaalit

Päivittyvä artikkeli Olympiakomitean nettisivuilla (linkki)

Urheilun yhteinen #Energiansäästötalkoot -aineistokansio
 


Astetta alemmas on Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyökampanja. Sen keskiössä ovat konkreettiset ja nopeavaikutteiset toimintaohjeet energiansäästöön suomalaisille kuluttajille, kotitalouksille ja taloyhtiöille. Lisäksi kampanja haastaa suomalaiset organisaatiot ja yhteisöt sitoutumaan oman näkyvän energiateon tekemiseen ja siitä viestimiseen. Astetta alemmas -energiansäästökampanja