7.10.2019

Hyvinkäällä Martintalon päiväkodissa liikkuminen on luonnollinen osa jokapäiväistä toimintaa. Päiväkodin arjessa on vahvasti mukana tarinat ja leikkimaailma, joten Suomi-nallen ja Robotti-roolihahmon vauhdittamina lapset liikkuvat kuin huomaamatta. Martintalon päiväkoti palkittiin Varhaiskasvatusmessuilla 4.10.2019 vuoden 2019 Ilo kasvaa liikkuen -varhaiskasvatusyksikkönä.

Martintalon päiväkoti valittiin Vuoden 2019 Ilo kasvaa liikkuen -varhaiskasvatusyksiköksi kaikkiaan 38 hakemuksen joukosta. Tänä vuonna yksikön valinnassa painotettiin erityisesti monipuolista, pitkäjänteistä toimintaa sekä lasten osallisuutta liikunnallisen varhaiskasvatuspäivän suunnittelussa ja toteutuksessa. Tunnustus annettiin nyt viidettä kertaa.

­- Saimme paljon hyviä hakemuksia, ja voittajan valinta oli vaikea. Kaikkiaan Suomessa tehdään erittäin hyvää ja innostavaa työtä liikunnan parissa varhaiskasvatusyksiköissä. Martintalossa on tehty pitkäjänteisesti työtä päivien liikunnallistamisessa ja lapset ovat hyvin mukana suunnittelussa, kommentoi asiantuntija Nina Korhonen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmasta.

Martintalon päiväkoti on ollut Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmassa mukana vuodesta 2015. Liikunta on osa päiväkodin arkea ja liikuntaa hyödynnetään hyvin monipuolisesti oppimisessa. Päiväkoti toimii koulun yhteydessä, joten se pystyy hyödyntämään monipuolisesti niin koulun kuin Hyvinkään kaupungin liikuntatiloja. Lapset pääsevät lähimetsään retkille, hiihtämään ja pyöräilemään, uimalaan, urheilukentälle luistelemaan ja liikuntahalliin telmimään.

- Kun lähdimme mukaan ohjelmaan, otimme ensimmäiseksi pieneksi askeleeksi yhteisen ulkoleikin aamu-ulkoilun yhteydessä. Tämä tapa elää vieläkin, ja samalla hyödynnämme lasten osallisuutta, kun he saavat ideoida yhdessä leikin, kertoo Martintalon päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Satu Kokko.

Martintalon päiväkodin yhtenä toiminnan kivijalkana on leikkimaailmaideologia, ja muutenkin mielikuvitus on valloillaan päiväkodin arjessa. Siellä pelataan paistinlastoilla sählyä, pesusienellä pesäpalloa ja suppiloilla softista. Eivätkä monipuolinen liikuttaminen ja tarinat rajoitu vaan lapsiin, vaan myös lasten huoltajat on saatu liikkeelle. Vanhempainilloissa pannaan vanhemmat esittämään tarinoita ja äitien- ja isänpäivänä järjestetään jumppaa. Syksyllä päiväkoti on järjestänyt koko perheen legomaratonin ja tehnyt seurayhteistyötä kattavasti hyvinkääläisten urheiluseurojen kanssa.

Kokko on iloinen, että Ilo kasvaa liikkuen -tunnustuksen sai tavallinen hyvinkääläinen varhaiskasvatusyksikkö, jossa tehdään laadukasta varhaiskasvatusta, ja jossa liikkuminen on vain yksi, mutta tärkeä, osa kokonaisuutta.

- Meillä on kekseliäisyyttä, luovuutta ja positiivista innostusta erittäin paljon! Tunnustus tulee yhdessä tehdystä työstä ja tuo varmasti lisäintoa tekemiseen. Vaikka kyllähän paras palkinto tulee tuolta kentältä, kun näkee iloisia ilmeitä ja kun keksii keinon, millä saa lapsen liikkumaan, Kokko päättää.

Lähde: Ilo kasvaa liikkuen 4.10.2019