16.11.2020

Suomen Paralympiakomitea käynnisti kesällä kolmivuotisen Avoimet ovet -hankkeen, jonka tavoitteena on tukea urheiluseuroja ottamaan mukaan toimintaansa vammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia harrastajia. Hankkeessa on mukana liikunnan aluejärjestöjä ESLU mukaan lukien, lajiliittoja ja urheiluseuroja laajalla lajikirjolla Helsingistä Rovaniemelle.

Hanketta koordinoi Paralympiakomitean seurakehittäjä Nina Peltonen.

Yksi hankkeen alkuvaiheen ponnistuksista on Avoimet ovet -infopankki. Se on verkkosivusto, johon on koottu urheiluseuroille helposti löydettävään ja hyödynnettävään muotoon toimivia käytäntöjä, tukimuotoja ja materiaaleja, tietoa koulutustarjonnasta ja vinkkejä kaikille avoimen seuratoiminnan kehittämiseen. Infopankki on nyt avattu osoitteessa www.paralympia.fi/avoimet-ovet.

– Infopankki on rakennettu siten, että seurat saavat sieltä vastauksia kysymyksiinsä ja rohkaistuvat lähtemään liikkeelle, kertoo hankekoordinaattori Peltonen.  

Heti etusivulta löytyvät omat polkunsa urheiluseuroille, jotka ovat aloittelemassa erityisryhmille suunnattua toimintaa ja seuroille, joilla toimintaa jo on, mutta jotka haluavat ottaa askeleita eteenpäin. 

Lisäksi sivustolta löytyy vastauksia urheiluseuratoimijoita askarruttaviin kysymyksiin, kuten mistä harrastajat löytyvät, mistä seura voi vuokrata soveltavaan liikuntaan soveltuvia välineitä ja millaista koulutusta on tarjolla. Sivustolle kootaan toimintaa järjestävien seurojen tarinoita ja vinkkejä. 

Lisäksi sivustolta pääsee Paralympiakomitean Löydä oma seura -palveluun, johon on koottu urheiluseurat ja muut liikuntaa järjestävät tahot, joilla on valmiuksia ottaa toimintaansa mukaan vammaisia ja tukea tarvitsevia harrastajia. Palvelusta löytyvällä sähköisellä lomakkeella seura voi lisätä tai päivittää seuran tiedot hakupalveluun. 

– Tämä infopankki on todella hyvä konkreettinen tuki seurojen suuntaan, kiittelee Suomen Uimaliiton toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen

– Infopankki on loistava työkalu myös seurakehittäjäverkostolle, komppaa Olympiakomitean seuratoimintayksikön johtaja Jaana Laurila

Näin pääsemme alkuun -sivusto

Näin kehitämme toimintaamme -sivusto

Lisätietoja: Nina Peltonen, seurakehittäjä, Avoimet ovet -hankekoordinaattori, Suomen Paralympiakomitea, puh. 050 400 1532

Lähde: Paralympiakomitea 13.11.2020
Kuva: Juhani Järvenpää/Paralympiakomitea