15.2.2019

ESLU järjesti yhdessä työterveyden ja lähiurheiluseurojen kanssa Sporttitorin Keskon Logistiikan aulassa. Tilaisuus oli osa Urheiluseurat vuorotyölaisten liikuttajina -hanketta, jota tukee Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma. Hankkeen tavoitteena on tuoda tietoa Hakkilan Kesko logistiikan vuorotyötekijöille lähiseudun urheiluseurojen toiminnoista. Vaikka kohderyhmänä olivatkin erityisesti Kesko logistiikan työntekijät, olivat tilaisuuteen kaikki tervetulleita.

Tilaisuudessa tarjolla erilaisia mittauksia ja testejä

Kävijöillä oli tilaisuudessa mahdollisuus kehon koostumusmittaukseen Inbody-mittauslaitteella sekä tasapaino- ja puristusvoimatestiin. Kehon koostumustestistä sai tärkeää tietoa elämäntapojen vaikutuksesta kehon koostumukseen, sisäelinrasvan määrään sekä lihastasapainoon. Varsinkin liika viskeraalirasva (rasva sisäelinten ympärillä) kasvattaa riskiä esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen tai diabetekseen sairastumiseen.

Tasapaino on perustoimintakyvyn perusta. Jos tasapaino on huono, vaikuttaa se kokonaisvaltaisesti toimintakykyyn. Varsinkin suorittavassa työssä hyvä tasapaino vähentää esimerkiksi työtapaturmariskiä.

Puristusvoimatestissä mitataan käden puristusvoimaa, joka yleensä kuvaa hyvin myös yleistä lihasvoimaa. Lihasvoima on yhteydessä liikkumiskykyyn ja päivittäisistä toimista selviytymiseen. Heikko yläraajojen puristusvoima lisää rasitusvammojen riskiä.

- Testit ja mittaukset olivat suosittuja ja Sporttitori tavoitti mukavasti logistiikan työntekijöitä – yhteensä tilaisuudessa kävi kolmisen sataa työntekijää. Palaute oli positiivista ja moni toivoi lisää vastaavanlaisia tilaisuuksia, kertoo Keskon työterveyshuollosta työfysioterapeutti Päivi Lamberg.

Konkreettista tukea hyvinvointiin ja liikkumisen aloittamiseen

- Liikunta ja terveysasiat kiinnostavat työntekijöitä ja ne ovat aiheita, joista kaikilla on jo paljon tietoa. Suurimpana haasteena on muutosten toteuttaminen ja elämäntapamuutokset lähtevätkin yksilön motivaatiosta. Urheiluseuroilla on paljon lajitarjontaa, joita työikäiset eivät osaa välttämättä hyödyntää. Nyt tämä tarjonta tuodaan työpaikalle ja näin kynnys osallistua seurojen lajitarjontaan toivottavasti laskee, toteaa Lamberg.

Eri urheiluseurat tarjoavat Urheiluseurat vuorotyölaisten liikuttajina -hankkeen kautta ilmaisia liikuntakursseja Keskon työntekijöille helmi-maaliskuun ajan. Viime syksynä toteutetut juoksukoulu ja uinnin tekniikkakurssit saavat nyt jatkoa. Tämän lisäksi urheiluseurat toteuttavat nyt myös yrityksen kuntosalilla kuntosalikurssin ja kehotreeni-ryhmäliikuntaa.

Toukokuussa on tarkoitus toteuttaa Kesko Logistiikan yhteinen jalkapalloturnaus, johon työntekijät voivat kerätä itse joukkueet.

- Tilaisuudessa muistutimme myös ePassin hyödyntämisestä. Yllättävän moni työntekijä ei ollut edes kuullut ePassista ja he olivat hyvin positiivisesti yllättyneitä, kun saivat tietää, että työnantaja tukee näin laaja-alaisesti työntekijän hyvinvointia, Lamberg kertoo.

Teksti: Päivi Lamberg, työfysioterapeutti, Kesko työterveyshuolto