3.3.2020

Ulvilan kaupunki kehittää varhaiskasvattajien työhyvinvointia Buusti360-palvelun avulla. Varhaiskasvatuspäällikkö Arja Kevätsalon mukaan varhaiskasvattajilla on mitä parhaimmat mahdollisuudet yhdistää työpäivään liikettä ja huomioida terveellinen ravitsemus.

- Jotta lapset liikkuisivat tarpeeksi, täytyy myös heitä kasvattavien aikuisten ymmärtää liikunnan merkitys ja toimia esimerkkinä. Tavoitteenamme on ollut saada henkilökunta liikkumaan ensisijaisesti juuri lasten kanssa. Toisaalta kun fyysinen kunto on hyvä, jaksavat aikuiset liikkua lasten kanssa paremmin ja esimerkiksi kyykistyä helpommin tai pinkaista lapsen perään nopeammin, toteaa Kevätsalo.

Kaksi vuotta sitten toimintaa lähti kehittämään liikuntakoordinaattori Emmi Tuohimaa. Työhyvinvoinnin kehittämisen tueksi Ulvilassa käytettiin Buusti360-hyvinvointiohjelmaa. Kuntomittausten ja työhyvinvointikyselyn jälkeen Tuohimaa kävi läpi tulokset yksiköittäin ja toimitti jokaiselle tarvittavaa tukimateriaalia, kuten taukojumppakortteja.

- Teimme noin viiden kuukauden päästä jälleen välimittauksen, jonka jälkeen jokainen sai jälleen henkilökohtaisen palautteen ja samalla tietokantaan tallentuneita aikaisempia tuloksia voitiin verrata. Lisäksi järjestimme ensimmäisenä vuonna myös Aktiivinen arki -luennot sekä Tyhy-päivän, kertoo Tuohimaa.

Keväällä 2019 Ulvilan varhaiskasvatuksessa aloitettiin muutosvalmennusryhmät niille, joilla löytyi selkeitä kehittämiskohteita. Kesän ajan tauolla olleet ryhmät jatkuivat jälleen syksyn tullen.

- Kesällä järjestimme Kesällä kuntoon -kampanjan, johon sisältyi ulkojumpparyhmä sekä erilaisia liikunnallisia haasteita, muun muassa kyykkyhaaste ja lajikokeiluhaaste. Loppuvuodesta pidimme vielä kolmannen Buusti360-mittauksen ja Terve tasapaino -koulutuksen, luettelee Tuohimaa.

Kolmannen testin tulokset viestivät muutoksesta. Varsinkin muutosvalmennusryhmiin osallistuneiden tuloksissa oli todella positiivista kehitystä.

Yksikkökohtaiset liikuttajat

Nyt jokaisessa varhaiskasvatuksen yksikössä on omat liikuttajat, joita Tuohimaa on kouluttanut ja tukenut tehtävässään. Heidän panoksellaan liikunnan kipinää on tarkoitus ylläpitää yksiköissä jatkossakin.

- Liikkumisen ottaminen osaksi työpäivää vaatii itseltä määrätietoista ja pitkäjänteistä muutosta. Vuonna 2019 julkaistut uudet valtakunnalliset aikuisten liikkumisen suositukset tukevat hyvin päämääräämme. Liikunnan ei tarvitse olla yhtäjaksoista tunteja kestävää suoritusta, vaan pieniä pyrähdyksiä päivän mittaan, sanovat Kevätsalo ja Tuohimaa.

Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu palkitsi Ulvilan kaupungin varhaiskasvatuksen työntekijöiden hyvinvoinnin edistämisestä. Vuoden työyhteisöliikuttaja palkinto otettiin kiitollisuudella vastaan. Muista kunnista on jo tiedusteltu vinkkejä työhyvinvoinnin edistämiseen. Hyvällä asenteella on tarkoitus jatkaa myös Ulvilassa.

- Tälle vuodelle meidän mottomme on ”Vau, mikä varhaiskasvatus! paljastaa Tuohimaa.

Lisätietoja:
ESLUn kunto- ja terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkama
puh. 040 595 4195
Buusti360

Teksti: Elina Lammela