21.1.2019

Helsingin Uimarit palkittiin Urheilugaalassa Vuoden urheiluseurana.

– Kyllä oli jännittävää odottaa tulosta. Kun kuulimme oman seuramme nimen, niin tunne oli mahtava! Oli ihanaa nähdä koko seuran lasten ja vanhempien sekä ohjaajien ja valmentajien ilo ja riemu. He todella arvostivat voittoa ja riemuitsivat siitä, kertasi Helsingin Uimareiden nuorisopäällikkö Riikka Nordström gaalatunnelmia.

Palkinnon myöntämisessä painotettiin vuonna 2018 erityisesti seuraväen huomioimista: miten seurassa rekrytoidaan, perehdytetään, koulutetaan, osallistetaan ja kiitetään.
Uintiin ja taitouintiin erikoistunut 900 harrastajan Helsingin Uimarit vastasi erinomaisesti kriteereihin: seurassa otetaan kaikki halukkaat lämpimästi vastaan uintiperheen jäseniksi. Uudet uimarit toivotetaan tervetulleiksi ryhmäytyksen keinoin ja tuoreet seuratoimijat saavat tuekseen kokeneemman toimijan tai tutorin. Harrastajien vanhempia innostetaan mukaan toimintaan ilman painostusta.

– Olemme ylpeitä ennen kaikkea yhteisöllisyydestämme. Meillä on hyvä henki ja kaikkia arvostetaan. Se näkyy mm. siinä, että uintiurat ovat todella pitkiä. Kavereita ei haluta jättää, koska seurassa on niin kivaa olla. Moni uimarimme on aloittanut vauvauinnilla, ja uinti jatkuu yhä jopa teini-iässäkin. Yhteisöllisyys auttaa myös vapaaehtoisten seuratoimijoiden löytymiseen. Ihmiset ikään kuin ajautuvat seuran toimintaan mukaan, Nordström kuvailee.

Helsingin Uimarit kannustaa nuoria ohjaajan polulle ja tukee oppimista apuohjaajatoiminnan sekä koulutusten ja tutor-toiminnan avulla – turvallisuutta painottaen. Vuoden 2018 urheiluseurassa on myös vahva kiittämisen kulttuuri kaikilla tasoilla.

– Palkinnolla on valtava merkitys seuratyöhön. Kissan häntä on nostettu ylös ja pörhölleen. Jo se, että meidät valittiin kolmen parhaan joukkoon, nosti koko seuran vireystason ylöspäin ja seuratoimijat tunsivat jo silloin kiitollisuutta ja ylpeyttä valinnasta. Palkinto lisää me-henkeä ja antaa virtaa tulevaisuuteen.

– Tämä tunnustus kertoo, että olemme oikealla tiellä ja kannustaa näin kehittymään ja jatkamaan edelleen. Toivottavasti tämä myös innostaa muitakin seuroja kehittämään yhteisöllisyyttään, Nordtsrön summaa hymyillen.

Helsingin Uimarit palkittiin Uno-palkinnon lisäksi Alko Oy:n lahjoittamalla 10 000 euron stipendillä. Muut vuoden urheiluseurafinalistit 2018 olivat Oulun Kärpät -46 ja Pesäkarhut.

Lähde: Olympiakomitea