10.2.2023

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLU rekisteröitiin 14. heinäkuuta 1993. Kuluva vuosi onkin ESLUn 30-vuotisjuhlavuosi. ESLU perustettiin 25 lajiliiton ja kahden piirijärjestön muodostaman Etelä-Suomen Urheilun laajentuessa 44 jäsenjärjestön muodostamaksi alueorganisaatioksi.

Toiminta alkoi kahdella toimipisteellä, joista toinen sijaitsi silloisessa SLU:n toimitalossa ja toinen toimisto Hyvinkäällä. Pian perustamisen jälkeen Helsingin toimisto muutti Olympiastadionille, jossa ESLUn henkilöstö työskentelee tänäkin päivänä. Ajatus siitä, että sijaintimme antaa hyvät edellytykset toimintojemme kehittämiselle ja olemisesta alueemme seurojen helposti tavoitettavissa pätee edelleen.

Alkuvuosien aikana alueiden toiminta haki muotoaan hieman horjahdellen, ja ESLU kartoitti jäsenistönsä tarpeita ja odotuksia. Vuoden 1996 toimintakertomuksessa todettiin toiminnan vakiintuneen ja löytäneen aseman alueellisena palveluorganisaationa. Nuori järjestö ei kuitenkaan tuntenut itseään valmiiksi, vaan työtä tehtiin ja tehdään edelleen kehittäen ja arvioiden sekä avoimen keskustelun ja yhteistyön kautta.

Vuosien varrella ESLU on ottanut mukaan aktiivisesti alueensa seuroja toteuttamaan liikunnallisia tapahtumia. 90-luvun loppupuolella pääkaupunkiseudun lähiöiden ja alueen kuntien nuoria liikutettiin muun muassa Kadut kentiksi – Streets on Fire -kiertueella. Tapahtumilla haluttiin lisätä liikuntaharrastamista, ehkäistä syrjäytymistä sekä antaa malleja lähiliikuntapaikkojen ja harrastustoiminnan kehittämiseen. Perheille suunnatut Liikkuva isänpäivä -tapahtumat saavuttivat suuren suosion ESLUn alueen kunnissa puolestaan 2000-luvun alkupuolella. Tällä hetkellä seuroja innostetaan mukaan toteuttamaan yhteistyössä muun muassa työhyvinvoinnin tapahtumia.

Seuroille suunnatut koulutukset ovat olleet alusta asti yksi ESLUn päätoiminnoista. Ansioituneiden kouluttajien lisäksi kiitosta ovat saaneet keskustelut yli seura- ja lajirajojen. Vuosituhannen vaihtuessa verkostotoiminta sai lisää tuulta alleen ja uudet Seura-Akatemia-nimellä kulkevat koulutusillat syntyivät. Myös ESLUn jäsenistölle suunnattu tiedotuslehti sai uuden muodon Etelätuuli-nimisenä julkaisuna, jota ilmestyi Suomen Urheilulehden välissä. Nykyisin Etelätuuli on verkkojulkaisu, joka kertoo tiiviisti seuratoiminnan ajankohtaisia uutisia.

Vuosien varrella liikunnan ja urheilun toimintaympäristö on muuttunut, mutta tekemisen liekki ESLUlla ei ole sammunut. Toimintamme keskipisteenä on seura- ja kansalaistoiminnan elinvoimaisuuden tukeminen ja vahvistaminen ja tavoitteenamme on edistää seurojen ja muiden paikallistason liikuntatoimijoiden onnistumisen edellytyksiä.

Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kuukauden välein fiiliksiä ja kuvia vuosien varrelta ESLUn Instagram-tilillä.

Hyvää liikunnan ja urheilun vuotta 2023!