3.10.2019

Olympiakomitea on koonnut työkaluja häirinnän kitkemiseksi urheilussa yhteistyössä urheiluyhteisön kanssa. Yksilö-, seura- ja lajiliittotasolle suunnattuja työkaluja kehitetään koko ajan. Tavoitteena on, että kaikki liikunta ja urheilu Suomessa on jokaiselle turvallista ja kannustavaa.

- Häirintä ja muu epäasiallinen käytös urheilussa on äärimmäisen vakava asia. Töitä epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi on tehty Olympiakomiteassa ja lajiliitoissa jo vuosia, ja työ jatkuu. Jokaiseen tapaukseen on puututtava, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo.

Uudistettu opas häirintätapausten käsittelyyn

Olympiakomitea on uudistanut Lupa välittää, lupa puuttua -oppaan häirintätapausten käsittelyyn. Alun perin vuonna 2002 lanseerattu opas on päivitetty vastaamaan nykypäivän tarpeita. Alkuun on koottu pikaopas, joka antaa selkeät portaat etenemiselle eri tilanteissa. Opas on vapaasti lajiliittojen ja seurojen hyödynnettävissä.

- Lupa välittää, lupa puuttua -opas antaa konkreettisia apuvälineitä häirinnän tunnistamiseen, ennaltaehkäisyyn ja tapauksiin puuttumiseen. Ainakin pikaopas on syytä ottaa lukemistoon jokaisessa seurassa ja lajiliitossa, Salonen toteaa.

Oppaan päivitys on tehty yhteistyössä Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin ja Väestöliiton kanssa.

Tutustu muihin työkaluihin ja materiaaleihin häirinnän kitkemiseksi tästä.

Oletko kokenut häirintää urheilussa? Et ole yksin -palvelu auttaa

Et ole yksin on Väestöliiton palvelu, jonka tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä epäasiallista käytöstä ja häirintää urheilussa. Palvelu tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

Et ole yksin -palvelu löytyy osoitteesta www.etoleyksin.fi. Puhelin päivystää numerossa 0800 144644 ma–ti 14–17.30 ja chat ke–to 14–17.30