18.1.2021

ÅIF:n tarpeissa oli löytää koulutuskokonaisuus urheiluvammoista, ensiavusta sekä urheilu- ja kinesioteippauksen alkeista. Oikeanlaista koulutusta ei löytynyt helpolla, joten seura päätti ottaa yhteyttä ESLUun. Tuloksena oli räätälöity koulutuspaketti seuran toimihenkilöille.

ESLUn jäsenseura ÅIF haluaa tarjota mahdollisuuden harrastamiseen ja kilpaurheiluun hyvissä harjoitteluolosuhteissa varsinkin kunnan lapsille ja nuorille, mutta myös aikuisille. Tällä hetkellä seurassa on 497 jäsentä, josta 304 on junioreita. Kilpajoukkueiden lisäksi seuralla on salibandykerhoja ja -kouluja. Salibandykoulut järjestetään iltapäivisin koulujen liikuntasaleissa tai koulun lähellä olevassa liikuntatilassa.

Toimintaa pyöritetään kolmen työntekijän voimin. Taustalla vaikuttavat toiminnanjohtaja, valmennuspäällikkö ja kilpakoordinaattori. Lisäksi tukena toimii joukko vapaaehtoisia, jotka ovat seuran toiminnanjohtaja Kia Lehmusvuoren mukaan äärimmäisen tärkeitä seuran toiminnan kannalta.

– Meillä on kahdeksan henkilön hallitus, joka toimii vapaaehtoisesti sekä 52 muuta vapaaehtoista, jotka toimivat toimihenkilöinä joukkueissamme, kertoo Lehmusvuori.

Tahtotilana tukea seuratoimijoiden lisäkouluttautumista

Salibandyseura haluaa pitää hyvää huolta seuratoimijoistaan. Yhtenä keinona on järjestää yhteisiä tapaamisia ja koulutuksia. Sisäisiä koulutuksia järjestetään valmentajille ja ohjaajille, ja verkostoitumistilaisuuksia seuran joukkueenjohtajille ja rahastonhoitajille. Seurassa on suunnitteilla myös pelaajien kouluttaminen ravintovalmennuksen tiimoilta.

– Salibandy on todella nopea suunnanmuutoslaji, joka pitää sisällään kaksinkamppailua. Varsinkin polvet ja nilkat joutuvat lajissamme kovalle rasitukselle. Halusimme tarjota toimihenkilöillemme koulutuksen, jotta voimme turvata pelaajiemme oikeaoppisen ensiavun ja hoidon, harjoitus- ja ottelutapahtumissa. Varsinkin, jos koulutusta aiheeseen ei ole entuudestaan, sanoo Lehmusvuori.

Seurassa tiedusteltiin toimihenkilöiden kiinnostusta koulutusta kohtaan ja positiivisen palautteen myötä lähdettiin työstämään oikeanlaista kokonaisuutta.

– Ajankäytön takia ajattelimme yhdistää koulutukset. Tällaista yhdistelmää ei kuitenkaan löytynyt suoraan, joten olin yhteydessä ESLUun. Vastaanotto oli heti positiivinen ja ESLUssa oltiin valmiita tarjoamaan juuri meille räätälöityä koulutuspakettia, kertoo Lehmusvuori.

– Voimme suositella lämpimästi yhteistyötä ESLUn kanssa. Teippauskursseja ja ensiapukoulutuksia järjestetään erikseen. Kun kyse on vapaaehtoistoiminnasta, ei ihmisillä riitä välttämättä aika kovinkaan pitkiin koulutuksiin. Intensiivisempi koulutus toimii ja palvelee seuraympäristöä mainiosti, toteaa Lehmusvuori.

ESLUlta tilauskoulutuksia seuran tarpeisiin

ESLUn tavoitteena on paikallistason liikunta- ja urheilutoiminnan tukeminen niin, että seuroilla ja muilla paikallisilla toimijoilla on entistä paremmat onnistumisen edellytykset. Tärkein tehtävä seuratoiminnan toimialalla on varmistaa se, että järjestötoiminnan perusasiat hallitaan seuroissa. Keskeisiä toimenpiteitä ovat seuratoimijoiden koulutus ja neuvonta.

Kaikkia ESLUn koulutuksia saa tilauksesta. Tilauskoulutuksen sisällöt, laajuus ja toteutustapa räätälöidään koulutuksen tilaajan tarpeiden mukaan.

Tilauskoulutukseen voi osallistua isompi joukko samasta seurasta tai lähiseuroista samalta alueelta. Tilauskoulutuksen etuja ovat muun muassa sisältöjen painotusten räätälöinti tilaajan toiveiden mukaan sekä ajankäytöllinen etu. Tilauskoulutuksen aikataulun voi myös muokata tarpeiden mukaan tai jakaa koulutuspaketin pidemmälle ajanjaksolle toteutettavaksi. Osa ESLUn koulutuksista voidaan järjestää myös etäyhteyksin.

Lisätietoja tilauskoulutuksista ja koulutusvaihtoehdoista saat suoraan toimialavastaavilta sekä toimialueiden sivuilta.

Lisätietoja:

Seuratoiminnan koulutukset
Seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman, puh. 050 407 7119

Lasten ja nuorten liikunnan koulutukset
Nuorisopäällikkö Tarja Nieminen, puh. 0400 894 559

Aikuis- ja terveysliikunnan koulutukset
Terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkama, puh. 040 595 4195

Juttu on julkaistu aiemmin ESLUn Etelätuulessa 12/2020.

Kuva: Pixabay