5.10.2021

ESLUn alueella lähes 200 nuorta työllistyi paikallisiin urheiluseuroihin kesätyöllistämistuella. Kesätyö tarjosi tilaisuuden työelämään tutustumiseen, työssäoppimiseen ja loistavien kokemusten kerryttämiseen. Seuroissa mahdollisuus koettiin loistavana keinona tukea myös nuorten tulevaisuuden ura- ja opiskelumahdollisuuksia. Osaavat ja innokkaat nuoret nähtiin vahvoina osaajina ja seuratoiminnan tulevaisuutena.

Työllistyminen seuroissa tarjosi nuorille erinomaisen tilaisuuden työelämään ja seuratoiminnan eri tehtäviin tutustumiselle. Kesätyöllistämistuella nuoret pääsivät muun muassa suunnittelemaan kesäleirien toimintaa, toimimaan ohjaajina ja valmentajien apuna sekä tukemaan lapsia eri toiminnoissa leiripäivien aikana. Touhun Pojat Lauttasaari, ToPoLassa nuoria oli innostettu mukaan myös tekemään seuran viestintää.

– Somevastaavana nuorten tehtävänä oli kuvata leiriltä videoita ja valokuvia sekä suunnitella ja tuottaa jokaisesta leiripäivästä päivitys seuran sosiaalisen median kanaviin. Lisäksi he tekivät leirivideon leirin lopuksi, toteaa ToPoLan seurakoordinaattori Anni Saisto ja kertoo somevastaavien työpanoksen tuoneen positiivista näkyvyyttä seuran somekanaville.

Kesätyöllistämistuki koettiin seuroissa erittäin hyödylliseksi myös taloudellisesta näkökulmasta. Ilman tukea kaikki seurat eivät olisi pystyneet tarjoamaan nuorille kesätyöpaikkaa.

Vastuulliset tehtävät innostivat ja opettivat nuoria - ”Monipuoliset työt on aina mukavia, kun ei tarvi tehdä, vaan sitä samaa päivästä toiseen”

Nuoret saivat kokemusta erilaisista lapsista, toimintatavoista sekä oppivat ottamaan vastuuta ja suunnittelemaan omia töitään. Lisäksi he saivat aimoannoksen kokemusta ohjaajana toimimisesta ja siitä, miten monipuolisesti eri lajeja ja leikkejä voi opettaa. Kokeneemmilta valmentajilta nuoret oppivat myös harjoitusten suunnittelua ja lajiomaisia taitoja.

– Nuoret oppivat todella paljon muun muassa organisointia, ajankäyttöä, luovuutta, huolenpitoa, kommunikointia ja yhteistyötä. Vaati todellista luovuutta ja kekseliäisyyttä viihdyttää ja keksiä toimintaa sekä olla innostunut ja motivoitunut, kun lapsia oli jonain hetkenä vain muutama. Leirille osallistuneet lapset olivat taustataidoiltaan hyvin erilaisia. Osa oli seuran jäseniä eli tottuneet liikkumaan, mutta mukana oli myös lapsia, joille liikunta ei ollut niin tuttua. Näiden yhteensovittaminen vaati äärimmäistä taitoa ja tilannetajua. Nuoret olivat ideoineet myös muuta toimintaa kuin liikuntaa, kertoo nuorten osaamiseen ja panokseen erittäin tyytyväinen Vantaan Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Satu Kalajainen.

– Ennen kesäleirien alkua järjestimme nuorille valmentajille ESLUn kanssa ohjaajakoulutuksen, jossa nuoret oppivat muun muassa harjoitusten vetämisestä, leikkeihin organisoinnista ja ryhmän hallitsemisesta, kertoo Saisto.

Nuoret olivat mielissään seurojen tarjoamista mahdollisuuksista ja monipuolisista työtehtävistä sekä siitä, että heihin luotettiin. ”Hyvä fiilis” nousi esille useamman nuoren palautteesta.

– Olen aiemminkin vetänyt lapsiryhmiä, mutta VHS:n leirillä sain lisää kokemusta 5–11-vuotiaiden kanssa toimimisesta. Opin yllättävien tilanteiden hoitamista ja suunnitelmien äkillistä muuttamista. Kokemus oli mukavaa vastapainoa koulutyölle, kertoo Vantaan Hiihtoseuran kesätyöllistetty Elina Eronen.

Myös ToPoLan toimintaan osallistuneet nuoret olivat tyytyväisiä kokemukseen ja oppimaansa.

– Se oli itseasiassa todella kiva ja piristävää, kun sai olla samalla leirillä ja korisympäristössä jopa kaksi viikkoa putkeen, mutta työtehtävät vaan vähän vaihtuivat.

- Vaikka teinkin erilaista työtä kuin muut, oli kiva olla samassa ympäristössä ja kuitenkin mukana leikeissä ja treeneissä. Aluksi oli vähän tahmeaa, kun ei heti maanantaina keksinyt kunnolla, miten alan kuvaamaan ja mitä kirjoitan. Itseä myös pelotti, että onkohan kuvat tai teksti nyt tarpeeksi hyviä. Onneksi se sitten heti tiistaina alkoi sujumaan jo paremmin. 

Nuoret tärkeä osa seurojen tulevaisuutta

Seuroissa on koettu nuorten osallistaminen toimintaan erittäin positiivisena asiana ja nuoriin halutaan myös panostaa.

– Helsingin Uimareilla on todella hyviä kokemuksia nuorista. Olemme ottaneet nuoria aktiivisesti toimintaamme mukaan jo useiden vuosien ajan. Nuoret kuuluvat seuratoimintaan, he ovat voimavara, josta tulee jatkossakin pitää hyvää huolta ja pitää kiinni. Heidän myötään seura voi kehittyä, koska nuoret ovat yleensä vastaanottavaisia ja avoimia uusille tuulille, sekä valmiita kehittämään ja ideoimaan toimintaa, kertoo seuran toiminnanjohtaja Riikka Nordström. (Kuvassa: Helsingin Uimareiden ohjaajista Essi, Emma, Ella, Aava ja Pippi.)

Myös Kalajainen kuvailee nuoria käyttämättömäksi voimavaraksi ja hyviksi roolimalleiksi. Kesätoiminnan seurauksena seuraan on tullut mukaan uusia lapsia juuri innostavien ohjaajien kannustamana. Kalajaisen mukaan seuroissa kannattaisi hyödyntää nuorten apua ja ideointia enemmän.

Nuoria voi ottaa mukaan toimintaan pienin askelin. Polku voi olla apuvalmentajasta aina vastuuvalmentajaksi asti nuoren näin tahtoessa.

– Pidämme nuoria erittäin tärkeänä osana tulevaisuuttamme. Meillä on seurassa useita esimerkkejä siitä, miten kipinä valmennukseen on syttynyt kesätöissä leireillä 14–15-vuotiaina ja nyt hieman yli 20-vuotiaina ovat joukkueissa vastuuvalmentajina. Seuratoiminta on vaikeaa, jos ei ole jatkuvasti uusia valmentajia kehittymässä. Siksi pidämmekin tärkeänä, että mm. kesäsetelit mahdollistavat mahdollisimman monen nuoren palkkaamisen kesätöihin jo varhain, toteaa Saisto.


Liikunnan 15 aluejärjestöä jakoivat saamansa miljoona euroa avustuksina edelleen urheiluseuroille, jotka työllistivät ja osallistivat nuoria erilaisiin kesätöihin. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi ESLUn alueelle 132 000 euroa harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseen. ESLU jakoi avustusta 111 seuralle. Avustuksella pystytään palkkaamaan seuroihin 183 nuorta kahden viikon mittaisiin työsuhteisiin.

Teksti: Minttu Koivumäki