29.10.2020

Harrastusviikko starttaa jälleen maanantaina 2.11.2020. Uusi harrastusviikko vastaa koronatilanteeseen, joka vaikeuttaa ulkopuolisten tahojen vierailuja kouluilla. Suunnitteilla on järjestää perinteisen viikon rinnalle mahdollisuus osallistua virtuaaliviikkoon.

Ideoita harrastuskokeiluja varten on kerätty juuri avatuille Harrastusviikko-verkkosivuille. Jokainen koulu ja luokka voivat itse valita itseä kiinnostavat harrastukset. Myös kouluvierailuja voi sopia viikolle normaaliin tapaan, mikäli alueellinen koronatilanne sen sallii.

Harrastusviikon aikana julkaistaan myös lasten ja nuorten harrastamista edistävä Suomen malli. Lisätietoja Suomen mallista voi lukea opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.

Harrastusviikko on nuorten oma idea

Idea harrastusviikosta lähti alun perin nuorten toiveesta saada paikkakunnan harrastusmahdollisuudet omalle koululle tai sen lähistöön kokeiltavaksi. Viikon aikana oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa.

Vuosina 2018 ja 2019 kouluja kannustettiin avaamaan ovensa eri harrastusjärjestöille siten, että yhdistykset tulivat viikon aikana esittelemään toimintaansa oppilaille. Kouluilla järjestettiin myös paljon ilta- tai viikonlopputilaisuuksia, jotta vanhemmat saatiin mukaan. Osa kouluista toteutti viikon myös hyödyntämällä oppilaiden osaamista harrastusten esittelyssä.

Harrastusviikkoa tukevat:

Kehittämiskeskus Opinkirjo – Koululiikuntaliitto – Liikunnan aluejärjestöt – Mannerheimin Lastensuojeluliitto – Lasten ja Nuorten Keskus – Suomen 4H liitto – Suomen Nuorisoseurat – Suomen Olympiakomitea – Suomen Partiolaiset – Suomen Vanhempainliitto – Taiteen perusopetusliitto – Suomen lastenkulttuurikeskus

Harrastustoimintaa toteuttavilla järjestöillä on yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten harrastamisen mahdollisuuksia. Verkoston yhteisenä tahtotilana on tarjota kaikille lapsille mahdollisuus osallistua mielekkääseen, laadukkaaseen ja ryhmässä tapahtuvaan harrastamiseen koulupäivän yhteydessä tai vapaa-ajalla.