ESLUn tärkein tehtävä seuratoiminnan toimialalla on varmistaa, että seuroissa hallitaan järjestötoiminnan perusasiat. Keskeisiä toimenpiteitä ovat seuratoimijoiden koulutus ja neuvonta.

Kaikkia ESLUn koulutuksia saa tilauksesta ja tarpeiden mukaan räätälöitynä. Seuratoiminnan tilauskoulutukset tarjoavat seuroille mahdollisuuden hankkia tarpeidensa mukaan räätälöityä koulutusta. Tilauskoulutuksia järjestetään muun muassa seurojen hallintoon, verotukseen ja johtamiseen liittyvistä aiheista. Alla esimerkkejä koulutusten sisällöistä.

Urheiluseuran hallinto

Urheiluseuran toiminta perustuu seuran omiin sääntöihin ja yhdistyslakiin. Hyvä hallinto luo vahvan ja kestävän pohjan seuratoiminnalle. Koulutuksessa käydään läpi hyvän seurahallinnon perusteet. Sisältöinä muun muassa seuran säännöt, päätöksenteko seurassa, hallitus ja hallituksen tehtävät, jäsenyys, esteellisyys ja kurinpito.

Urheiluseuran verotus

Raha liikkuu urheiluseurassa. Aina, kun näin tapahtuu, pitää miettiä myös verotuksellisia näkökulmia. Koulutuksessa käydään läpi varainhankinnan verotuksen perusteita ja seuran maksamia kulukorvauksia. Sisältöinä muun muassa seura ja verotus, urheilutoiminnan tulot, talkootyö, kulukorvaukset.

Urheiluseura työnantajana

Seuratoiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Yhä useammat seurat toimivat myös työnantajina. Koulutus perehdyttää seuran hallinnosta vastaavat henkilöt seuran työnantajana toimimisessa huomioitaviin asioihin. Sisältöinä työsuhteen syntyminen, työnantajavelvoitteet ja vinkit työnantajana toimimiseen.

Urheiluseuran viestintä

Toimiva viestintä on seuran toimivuuden edellytys. Seura voi onnistua viestinnässä, mutta se edellyttää selkeää työnjakoa, suunnitelmallisuutta ja sitoutumista viestintään niin viestin lähettäjänä kuin viestin vastaanottajana. Koulutuksen sisältöinä seuraviestintä eli sisäinen viestintä, mediaviestintä ja kriisiviestintä.

Urheiluseuran rekrytointi

Vastuulliset, innostuneet ja osaavat toimijat ovat seuran tärkeintä pääomaa. Ilman tekijöitä ei ole toimintaa. Rekrytoinnin tulisi olla seuran ydinprosessi. Koulutuksessa paneudutaan vapaaehtoisten ja palkallisten toimijoiden rekrytointiin ja työstetään seuran rekrytointisuunnitelmaa.

Urheiluseuran varainhankinta

Koulutuksen tärkein tavoite on saada seurajohto pohtimaan varainhankintaa asiakasajattelun näkökulmasta. Lisäksi tavoitteena on, että seuran kiinnostavuus ja arvo nähdään yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien silmin. Koulutukseen osallistuminen vaatii seurassa tiimityötä. Lähijaksoille tulisi osallistua vähintään kaksi seuran edustajaa. Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena.

Yhteisöllisyys ja ihmisten johtaminen seurassa

Seuratoiminta perustuu yhdessä tekemiseen. Hyvä seura huokuu yhteisöllisyyttä, mutta mitä yhteisöllisyys itse asiassa on ja miten sitä luodaan? Koulutuksessa pohditaan yhteisöllisyyden haasteita ja kysymyksiä, miten johtaa erilaisia ihmisiä ja miltä näyttää vapaaehtoisuuden tulevaisuus.

Urheiluseuran vastuullisuus

Koulutuksessa perehdytään urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaan ja peilataan teemoja oman seuran toimintaan. Koulutus antaa hyvät eväät ja askelmerkit seuran vastuullisuusohjelman laadintaan.

Harrastamisen edistäminen - kuntien ja urheiluseurojen hallintokoulutus

Koulutuksen kohderyhminä ovat kunnat, seurat ja henkilöt, jotka vastaavat harrastamisen Suomen mallin hallinnollisista asioista omassa organisaatiossaan. Koulutus on suunniteltu helpottamaan kunnan ja seurojen yhteistoimintaa ja sen tavoitteena on synnyttää ymmärrys lainsäädännön vaikutuksista rekisteröityneen yhdistyksen ja julkisen toimijan yhteistyöhön. Sisältöinä mm. työlainsäädännön vaikutukset, vastuukysymykset, verotus harrastustoiminnassa ja sopimustekniset asiat.

Aikuisliikunta seuran voimavarana

Kuinka tärkeää teille on saada lisää jäseniä seuraanne? Mistä ikäryhmästä uusia jäseniä ja harrastajia voisi saada? Työikäisiä on Suomessa eniten. Vajaan 30 vuoden päästä lapsia on 160 000 nykyhetkeä vähemmän ja ikääntyneitä 300 000 enemmän. Koulutuksessa luodaan yhteistä ymmärrystä väestörakenteen muutoksesta ja sen vaikutuksista seuratoimintaan, saat kuvausta aikuisliikunnan potentiaalista ja työkaluja aikuisliikunnan edistämiseen seurassa.

Kiinnostuitko? Kysy lisää tilauskoulutuksista!

Tietosuoja yhdistyksissä ja urheiluseuroissa -videokoulutus

ESLU on tuottanut yhteistyössä Asianajotoimisto Legistumin kanssa koulutusvideon uudesta EU:n tietosuoja-asetuksesta (GDPR). Kouluttajana on Legistumin asianajaja ja osakas Teppo Laine.

Yksilön tietosuoja yhdistyksissä paranee uuden tietosuoja-asetuksen normien myötä, ja yhdistyksen vastuut ja velvollisuudet lisääntyvät. Tietosuojasääntely kohdistuu ihmisistä tehtyihin rekistereihin (mm. yhteystiedot, kilpailutilastot). Sillä, onko rekisteri sähköinen vai manuaalinen, ei ole käytännön merkitystä. Sääntely kohdistuu sekä tiedon suojaamiseen (tietoturva) että tiedon käsittelyyn ja käyttöön (tietosuoja). Miten asetus vaikuttaa seuran tapoihin työskennellä?

Tietosuoja yhdistyksissä ja urheiluseuroissa -koulutusvideolla käydään läpi seikkoja, jotka yhdistysten toimijoiden tulee ottaa huomioon toiminnassaan. Videon kesto on noin 30 minuuttia.

Videon hinta on ESLUn jäsenille 40 euroa ja muille 80 euroa. Tilaa video seuran omaan käyttöön.